<< Naar Pagina 6 < Vorig Artikel Volgend Arikel > Print Pagina
Poppodium Victorie kan gebouwd worden
Alkmaar kiest partijen voor realisatie poptempel Overstad
ALKMAAR - Voor de bouw van het nieuwe Poppodium Victorie op Overstad in Alkmaar waren verschillende partijen in de race. Maandag 11 januari verliep de bezwaartermijn, waarin er overigens geen bezwaren zijn ingediend tegen de realisatie van een nieuwe poptempel aan de andere kant van het Noordhollands kanaal. De bouw start in april en het pand wordt naar verwachting in januari 2017 opgeleverd, waarna de gebruiker Victorie nog haar inrichting zal realiseren.

Gedurende de ontwerpfase is er door de gemeente besloten de uitvoeringswerkzaamheden van het project in drie percelen aan te besteden. Lokhorst Bouw en Ontwikkeling BV uit Beverwijk neemt de bouw van het complex voor zijn rekening, Vetim BV uit Zaandam pakt de werktuigbouwkundige onderdelen van de bouw op en het Alkmaarse Noordeloos Elektro BV draagt zorg voor de elektrotechniek. Met de keuze van deze drie partijen is een eind gekomen aan een lange voorbereidingstijd voor de realisatie van dit muziekgebouw op Overstad. Deze voorbereiding liep een half jaar vertraging op toen de eerste aanbesteding mislukte. In september konden de beoogde vier partijen niet voldoen aan het budget van 5,5 miljoen dat de gemeenteraad van Alkmaar had gesteld. De partijen die nu gaan bouwen, kunnen wel aan dat eisenpakket voldoen.

Ontwerp

Het gebouw is ontworpen door DP6 Architecten uit Delft. Dit bureau heeft eerder de ontwerpwedstrijd gewonnen en heeft diverse theaters, bioscopen en andere culturele panden ontworpen. Het nieuwe Poppodium Victorie bevat een grote zaal voor 800 bezoekers en een muziekcafť voor kleinere optredens. Wanneer het nieuwe Victorie is gerealiseerd kan de huidige locatie aan de Breedstraat eindelijk verlaten worden. Dan heeft de Kaasstad eindelijk een muziekcentrum met regionale uitstraling.

Ruig

De vormgeving van het nieuwe gebouw voor Victorie sluit aan bij de bestaande en wat ruige sfeer op Overstad. De gevel bestaat grotendeels uit staal en aluminium dat in een kenmerkende industriŽle kleur gecoat wordt. De lichtgevende letters op de spanten van het gebouw springen in het oog en maken onderdeel uit van de architectuur van het gebouw. Het gebouw is aan de straatzijde transparant, zodat van buiten goed te zien is wat er binnen gebeurt. Het dakterras is een functionele toevoeging aan het gebouw dat sfeer geeft en kan worden gebruikt voor ontmoetingen. Net als het exterieur heeft ook het interieur een ‘stoere’ uitstraling. Ruige betonwanden, een plafond van houten latten die op een schijnbaar willekeurige manier getimmerd zijn en kanalen deels in het zicht. Door de grote vide in de foyer ontstaat een sterk ruimtelijk beeld. Hierdoor moet het gebouw een open en vriendelijke sfeer krijgen.


Vergroot Foto

Een impressie zoals Poppodium Victorie er uit komt te zien. (Foto: Gemeente Alkmaar)

<< Naar Pagina 6 < Vorig Artikel Volgend Artikel > Print Pagina