<< Naar Pagina 1 < Vorig Artikel Volgend Arikel > Print Pagina
“Je wilt toch dat je straat er netjes uitziet?”
Bewoners Hoekwierde gaan wijk zelf onderhouden
HOEKWIERDE - Bewoners van de Hoekwierde in Haven gaan zelf een groot deel van de openbare ruimte in hun buurt onderhouden. De bewoners krijgen subsidie voor de aanschaf van grasmaaiers en andere apparatuur. Ook andere wijken in Almere kunnen voor deze optie kiezen.

“Er gaat de komende jaren flink bezuinigd worden op het beheer van de openbare ruimte”, zegt mede-initiatiefnemer Ton Huijzer. “Dan kan je op je klompen aanvoelen dat het onkruid verder oprukt en het gras hoog blijft staan. Dan kan je op de bank gaan zitten mopperen dat je buurt verloedert of je kan zelf iets doen. Wij kiezen voor het laatste. Datzelfde geldt voor zwerfvuil. Je kan achter de computer een melding doen bij de gemeente. Maar in de tijd dat je zo’n formulier invult, had je het vuil zelf ook kunnen opruimen. Dan is het klaar.”

De bewoners maken daarmee een volgende stap in het buurtonderhoud. Huijzer: “We zien nu al dat het gras rond lantaarnpalen niet wordt meegenomen door de grote grasmaaiers van de gemeente. Dat halen we dan zelf weg. Ook het Windbos, aan de rand van onze wijk, onderhouden we al jaren zelf. Je wilt toch dat je straat er netjes uitziet?”

Mooi Zo Goed Zo

Via de stichting Mooi Zo Goed Zo hebben de bewoners afgelopen vrijdag een officiŽle stichting opgericht. “Eigenlijk een klein bedrijf”, zegt Huijzer. “De regie van het onderhoud ligt voortaan bij de bewoners. We maken werkafspraken met de gemeente en stellen een jaarplanning op. In de winter gaan we eens per maand twee uurtjes aan de slag. Iemand zorgt voor soep met broodjes. Als in de lente het gras weer gaat groeien, zijn we meer tijd kwijt. Dan moet je wekelijks even maaien. Maar we gaan ook zelf scheve stoepranden recht leggen of kuilen in de weg verhogen.”

Subsidie

De bewoners krijgen bijna 16.000 euro subsidie, onder meer van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting en via de integrale wijkaanpak. “Daar kopen we de apparatuur voor, zoals grasmaaiers. Daarnaast moeten we de spullen natuurlijk ook onderhouden.”

Huijzer hoopt dat het initiatief ook door andere wijken in Almere wordt opgepakt. “Net als wij, zijn er vast ook andere Almeerders die zelf graag hun wijk netjes willen houden. Zij kunnen met mij contact opnemen via telefoonnummer 036-5386649.


Vergroot Foto

De bewoners van de Hoekwierde onderhouden zelf hun wijk. (Foto: aangeleverd)

<< Naar Pagina 1 < Vorig Artikel Volgend Artikel > Print Pagina