<< Naar Pagina 1 < Vorig Artikel Volgend Arikel > Print Pagina
Leerlingen protesteren tegen homofobie
“Ik vind het niet kunnen dat er nog mensen zijn die homoseksualiteit raar vinden”
OOSTVAARDERSBUURT – Roze of paars was de kleur die overheerste in de kleding van de leerlingen van het Montessori Lyceum Flevoland (MLF) op vrijdag 9 december. Hiermee protesteerden de leerlingen tijdens Paarse Vrijdag tegen homofobie. “Ik vind het niet kunnen dat er nog mensen zijn die homoseksualiteit raar vinden, daarom is een actie als Paarse Vrijdag ook zo goed”, vindt DaniŽl (13).

Ruim 250 scholen in Nederland doen mee aan deze landelijke actie die is geÔnitieerd door COC Nederland, de Nederlandse vereniging tot integratie van homoseksualiteit. “Gaaf om te zien dat echt bijna iedereen er zo mee bezig is”, zegt Lisa (15), 4 VWO. “Veel leerlingen hebben het al dagenlang over Paarse Vrijdag en overleggen met elkaar wat ze aan zullen trekken. Het leeft echt binnen de school. Ik vind het een verrassing om te ontdekken dat veel leerlingen zelfs aan de kleinste details gedacht hebben en zelfs hun sokken en ondergoed aan de gewenste dresscode aangepast hebben.”

Tijdens de grote pauze werd er op vrolijke wijze gezamenlijk aandacht geschonken aan homoseksualiteit en homofobie in het algemeen en Paarse Vrijdag in het bijzonder.

Uit de kast komen

Homoseksualiteit anno 2011 lijkt zo geaccepteerd. Toch hebben nog steeds veel jongens en meisjes, maar ook volwassenen, moeite om voor hun geaardheid uit te komen. Bang om buiten de groep te vallen, niet geaccepteerd te worden, gepest te worden en anders te zijn dan anderen.

Het ‘uit de kast komen’ blijkt voor veel leerlingen nog steeds een heikel punt. Mede hierom organiseert COC Nederland sinds een paar jaar de Paarse Vrijdag. De deelnemers aan deze landelijke actiedag voor scholieren, laten groots en openlijk zien niet bang te zijn voor homoseksualiteit. Het kleurrijke protest tegen homofobie, wil homoseksualiteit onder scholieren juist bespreekbaar maken. Wanneer leerlingen immers meer weten hierover, hebben zij geen reden meer om bang te zijn of raar tegen de homo of lesbienne in de klas aan te kijken.

Door mee te doen aan Paarse Vrijdag, willen de leerlingen van het MLF laten zien dat iedereen op school moet kunnen zijn wie hij of zij is. Sofie (15), 4 Havo: “Het is belangrijk om jezelf te kunnen zijn en dat je geaccepteerd wordt, maakt niet uit wie je bent of wat je bent.”

Yara (16), 4 VWO vindt dat niemand mag worden afgerekend op iets wat hij is. “Op onze school gaat iedereen gelukkig goed met elkaar om en behandelen we elkaar allemaal met respect. Zo hoort het ook! Paarse Vrijdag is daarom een goede actie.”


Vergroot Foto

Met het dragen van paarse en roze kleding protesteerden de leerlingen van het Montessori Lyceum Flevoland tijdens Paarse Vrijdag tegen homofobie. (Foto: Fred Rotgans)

<< Naar Pagina 1 < Vorig Artikel Volgend Artikel > Print Pagina