<< Naar Pagina 7 < Vorig Artikel Volgend Arikel > Print Pagina
SWO dolblij met nieuwe bus
'Nu hoeven we geen 'nee' meer te verkopen'
Vrienden van SWO

NOORD-SCHARWOUDE - Senioren en chronisch zieken van Langedijk, schroom niet om een beroep te doen op de 55-plusbus van Stichting Welzijn Ouderen (SWO). Sinds kort is het wagenpark namelijk uitgebreid met een extra bus, die hoofdzakelijk voor individueel vervoer wordt ingezet. De tweede bus van SWO reed al enkele maanden zijn rondjes maar werd woensdag 20 februari officieel in gebruik genomen tijdens een informele bijeenkomst, bijgewoond door vrijwilligers, bedrijven en enkele hoogwaardigheidsbekleders van de gemeente Langedijk, die allen naar Zonoord waren gekomen voor deze gebeurtenis.

Het officiŽle gedeelte van de middag werd ingeluid door Christel Tromp, voorzitter van SWO Langedijk. In haar speech verwees ze naar een artikel uit het Langedijker Nieuwsblad van 31 maart 1988, waarin de komst van de eerste 55-plusbus werd aangekondigd. Het busje maakte deel uit van het totale ouderenbeleid van de gemeente en werd volledig gesubsidieerd. Vervoer in Langedijk was gratis, voor een ritje naar omliggende gemeenten betaalde men slechts fl. 2,- voor een retourtje. Twintig jaar later is er wel het een en ander veranderd. Van gratis vervoer is bijvoorbeeld geen sprake meer, al zijn de prijzen nog altijd goed betaalbaar. Een ritje binnen Langedijk kost € 1,-. Wie naar de gemeente Alkmaar, Heerhugowaard, Harenkarspel of Bergen wil betaalt vijftig cent meer. Wat echter onveranderd is gebleven is de inzet en het enthousiasme van de vrijwilligers. In totaal zijn er 26 chauffeurs en 11 planners die zich bezighouden met de 55-plusbus. Degenen die er al vanaf het begin bij zijn werden verrast met een presentje, als dank voor hun jarenlange inzet.

Vrienden van SWO

Dat de 55-plusbus een succes was, bleek twintig jaar geleden al. Maar inmiddels is er zoveel vraag, dat ťťn bus niet meer voldoende is. Er moest steeds vaker 'nee' worden verkocht aan de mensen. En dus ging SWO op zoek naar een tweede bus. En dat bleek nog een hele klus. Uiteindelijk vond Teun Hanrath, voormalig bestuurslid, een gebruikt exemplaar dat aan alle eisen voldeed. Samen met 'chef onderhoud' Wim Hink en coŲrdinator werkgroep 55-plusbus Vronie Langendijk heeft hij de bus uiteindelijk gekocht. De tweede bus is bewust niet speciaal uitgerust voor rolstoelvervoer, in tegenstelling tot de eerste bus. Het voertuig is voor het grootste gedeelte gefinancierd door de stichting 'Vrienden van SWO', de rest komt van de KBO Langedijk en het Lion Van de Lijnfonds. Ook de opbrengst van de zomerzegelactie, waarvoor zich in de afgelopen twee jaar veel ouderen hebben ingezet was, van belang voor de aanschaf van de bus. Enkele bedrijven - Van de Ridder Makelaardij, BouwCombinatie Langedijk, Woonrijk Broek op Langedijk en Actus Notarissen - dragen via reclame op de tweede bus bij aan de exploitatie. De meeste bedrijven waren vertegenwoordigd op deze middag. Ook op andere manieren krijgt SWO steun. Bij Garage Bakker kan Wim Hink altijd terecht als er problemen zijn en iedere week kan hij de wagen gratis laten wassen bij Tesselaar. Ook het Rode Kruis draagt al jaren trouw zijn steentje bij.

Frans Aarts

Speciale gast deze middag was de heer Eelman, die helemaal vanuit Heerenveen was gekomen om bij de officiŽle ingebruikname van de bus aanwezig te kunnen zijn. De heer Eelman is een betrokkene van het eerste uur. Samen met Jo van Opzeeland heeft hij in 1988 de organisatie rond de 55-plusbus opgezet. Eelman was gevraagd herinneringen op te halen aan die tijd. Zijn anekdotes gingen vooral over Frans Aarts, de toenmalige wethouder van Langedijk. ,,Hoewel het vervoer toentertijd gratis was, vonden de chauffeurs aan het einde van de dag nog wel eens guldens of rijksdaalders op de achterbank. Die werden in een potje gestopt, zodat er kon worden gespaard voor een autoradio in de bus. Maar daar was Aarts faliekant op tegen; er mocht absoluut niet betaald worden voor de ritten", schetste Eelman de situatie van toen. Inmiddels is er wel wat veranderd, aangezien de gemeente de bus niet meer voor de volle honderd procent sponsort. Maar omdat SWO handelt in het belang van alle 55-plussers en mindervaliden van Langedijk kan de stichting altijd op steun rekenen. ,,En ik hoop dat dat ook in de toekomst zo blijft", sprak Christel Tromp, alvorens de aanwezigen zich tegoed deden aan een heerlijke kop koffie en een glaasje.

Draagt u het werk van SWO Langedijk ook een warm hart toe en heeft u interesse in de sponsoring van de 55-plusbus of reclame op de bussen? Uw bijdrage is van harte welkom! Meer weten? Bel SWO via 0226-318050.


Vergroot Foto

Drie sponsors - Frank de vries (Actus), Bep van de Ridder en Wim Bink (Bouw Combinatie Langedijk) - Wim Hink, de heer Eelman en Vronie Langendijk kijken toe hoe Teun Hanrath de sleutel van de nieuwe bus overhandigt aan chauffeur Klaas Mulder. (foto Rodi Media/BvB)

<< Naar Pagina 7 < Vorig Artikel Volgend Artikel > Print Pagina