<< Naar Pagina 6 < Vorig Artikel Volgend Arikel > Print Pagina
‘Aanwinst voor de gemeente’
Nieuwe pand Stichting Veldzorg in gebruik genomen
Educatie

BROEK OP LANGEDIJK - Apentrots zijn ze op hun prachtige gebouw aan de Dorpstraat in Broek op Langedijk. Hilbert Baard en Gijs Schram van de Stichting Veldzorg Oosterdel prijzen vooral de de harmonieuze manier waarop het pand in de omgeving past. Vrijdagmiddag 16 januari werd onder grote belangstelling het gloednieuwe gebouw van de stichting in gebruik genomen.

Vanaf het ijs hadden veel schaatsers al gezien dat het pand van Veldzorg met een riant uitzicht over het Oosterdelgebied vrijwel klaar was. Met een nieuwjaarsreceptie combineerde het bestuur van Veldzorg het nuttige met het aangename en werd nieuwsgierigen een kijkje gegund in het unieke gebouw. Niet alleen van buiten is het pand een aanvulling voor Langedijk, want ook de inrichting - die opvalt door harmonie in design - mag er wezen. Als basis diende het ‘skelet’ van het huis dat ooit op dezelfde plek stond. Men heeft zoveel mogelijk daaromheen gebouwd, om de originele staat van het pand zoveel mogelijk intact te laten. Zowel binnen als buiten speelt hout een dominante rol. Het lichte, natuurlijke materiaal geeft in combinatie met de frisse kleuren van het meubilair een bijzonder aangename sfeer. De inrichting onderstreept bovendien het milieubewuste uitgangspunt van de Stichting Veldzorg.

Educatie

Het pand krijgt diverse functies in de plaatselijke gemeenschap. Zo kunnen scholen zich melden voor een uniek ecologisch educatieprogramma, dat voor verschillende schooltypen ontwikkeld is. Kinderen en jongeren kunnen per boot het gebied in om te ontdekken wat er allemaal groeit, bloeit en leeft in het Oosterdel. Een ruimte is ingericht als onderzoekslokaal, waar bijvoorbeeld watermonsters onder de loep kunnen worden genomen. Voorzitter Hilbert Baard geeft aan dat diverse scholen uit de wijde omtrek zich reeds hebben ingetekend voor het project. Want wat is er nu leuker dan te leren in de praktijk? ,,Het bewijst dat we niet alleen aan een behoefte voldoen richting het daadwerkelijk ontwikkelen van het natuurbeheer in dit unieke gebied, maar dat dit nog verder gaat. Wij zijn nu bezig voor de generaties na ons.”

Baard wijst er bovendien op dat het gebouw niet alleen voorbehouden is aan de Stichting Veldzorg zelf, maar dat ook andere verenigingen, organisaties en bedrijven tegen schappelijk condities gebruik kunnen maken van de diverse faciliteiten. ,,Er zijn twee ruim opgezette vergaderlocaties, voorzien van een eigen pantry, beamers en elektronische whiteboards, zodat ze geheel voldoen aan de eisen van deze tijd. Deze ruimtes hebben bovendien een uniek uitzicht over het Oosterdelgebied. Ons pand beschikt bovendien over een eigen, sfeervolle kantine en een ruim terras aan het water, waar vandaan men met een schuit het gebied in kan trekken. Prachtig toch?”

Samenwerking

De Wesseling Groep, een landelijk opererend re-integratiebedrijf heeft dinsdag 20 januari al zijn intrek genomen in het gebouw. Vanaf deze plek wil deze organisatie zijn activiteiten aansturen voor de groepen die onder zijn leiding aan het werk zijn op de akkers, in de haven en bij de sluis. De coŲrdinator, Kiekienanje van de Brink, is volop bezig om gemeenten in de omgeving te informeren over de doelstellingen en werkwijze van de Wesseling Groep en hoe daarmee mensen weer in het arbeidsproces kunnen worden opgenomen die in het verleden veelal en ten onrechte als onbemiddelbaar werden beschouwd. Naast het pand van de Stichting Veldzorg verreist momenteel een tweede nieuwbouwproject, van stichting Scorlewald. Volwassenen met een verstandelijke beperking zullen hier in een woongroep met elkaar samen leven en werken. Ook met deze organisatie is een samenwerkingsverband aangegaan.

,,Het is duidelijk dat we een aanwinst in de gemeente Langedijk hebben verkregen”, aldus bestuurslid Gijs Schram, die ook kon melden dat de officiŽle opening is voorzien in de herfst van dit jaar. Nadere informatie volgt te zijner tijd.


Vergroot Foto

Gijs Schram (l) en Hilbert Baard kijken uit over het Oosterdel, met achter hen het nagelnieuwe pand van de Stichting Veldzorg Oosterdel. (foto Bertil van Beek/RM)

<< Naar Pagina 6 < Vorig Artikel Volgend Artikel > Print Pagina