<< Naar Pagina 1 < Vorig Artikel Volgend Arikel > Print Pagina
Blokhuijsen naar EK allround
Langedijker maakt nog steeds kans op ticket Vancouver
Aanwijsplek

ZUID-SCHARWOUDE - Jan Blokhuijsen rijdt komend weekend in het Noorse Hamar het Europees kampioenschap allroundschaatsen. De twintigjarige schaatser uit Zuid-Scharwoude maakt daarmee zijn debuut op een groot toernooi bij de senioren. Voor deelname aan de Olympische Spelen, 12 tot en met 26 februari in het Canadese Vancouver, heeft Blokhuijsen nog ijzers in het vuur. Zo mag hij meedoen aan een herkansingsrace op de 5.000 meter en hoopt hij stilletjes dat hij door de schaatsbond wordt aangewezen voor de achtervolgingsploeg.

De tickets voor het EK werden verdeeld tijdens het Aegon kwalificatietoernooi (AKT), eind december op de ijsbaan Thialf in Heerenveen, waar tevens startbewijzen voor de Olympische Spelen in Vancouver verdiend konden worden. Blokhuijsen reed zondag 27 december de 5.000 meter, de afstand waarop hij dit seizoen enorme progressie heeft geboekt (zijn persoonlijk record scherpte hij behoorlijk aan tot 6.15,84) en waarop zijn kansen op een Olympisch ticket het grootst zijn. Met zijn tijd van 6.22,23 kwam hij net tekort voor rechtstreekse plaatsing voor Vancouver. Hij werd vierde waar alleen de winnaar - een ontketende Bob de Jong - zich rechtstreeks plaatste voor de spelen. Maar omdat Blokhuijsen eerder dit jaar uitzonderlijk presteerde, verdiende hij een herkansing. Tijdens het zogenaamde AKT 2, dat over enkele weken gehouden wordt, kunnen alle genomineerde schaatsers (onder wie Blokhuijsen) proberen het laatste ticket op de 5.000 meter in de wacht te slepen.

Aanwijsplek

De Langedijker schaatser, die twee jaar geleden wereldkampioen werd bij de junioren, maakt tevens nog kans op de aanwijsplek die de KNSB heeft te verdelen. Blokhuijsen heeft de afgelopen maanden bewezen een belangrijke kracht te zijn op het onderdeel ploegenachtervolging, waarop Nederland graag goud wil halen in Vancouver. Nu een groot deel van de Olympiagangers bekend is, met daarbij veel specialisten, blijkt het lastig een volwaardige achtervolgingsploeg op de been te brengen. Een goede allrounder, die genoeg snelheid heeft maar tevens over voldoende inhoud beschikt, is hard nodig om de kansen op goud voor Nederland te vergroten. Jan Blokhuijsen voldoet, net als Wouter Olde Heuvel, Koen Verweij en Carl Verheijen overigens, aan dat profiel. De KNSB heeft aangegeven twee lange-afstandsspecialisten mee te willen namen naar Vancouver. De mogelijkheid bestaat dus dat - indien Blokhuijsen zich niet individueel plaatst via de 5.000 meter tijdens de skate-off - hij aangewezen wordt door de KNSB om de ploegenachtervolging te versterken. De Olympische droom van Blokhuijsen kan dit jaar dus nog altijd uitkomen.

EK allround

Voor het zo ver is, gaat een andere droom van Blokhuijsen al in vervulling: deelname aan het EK allround. Een goed EK zou bovendien zijn kansen op de Olympische aanwijsplek kunnen vergroten. Tijdens het AKT in Heerenveen werd een klassement opgemaakt over 1.500 en 5.000 meter en de beste vier in dat klassement plaatsten zich voor het EK. Blokhuijsen werd na de 5.000 meter van zondag helaas ziek (bacteriŽle infectie) en moest afhaken voor de 1.500 en de 10.000 meter. Desondanks werd hij toch aangewezen voor het Europees kampioenschap. Vooral omdat hij in het voorseizoen van zich had doen spreken, kreeg hij de voorkeur boven Ted-Jan Bloemen, die eerste reserve is. De KNSB geeft daarmee aan onder de indruk zijn van het rijden van Blokhuijsen dit seizoen. De ambitieuze jonge schaatser hoopt zich in Hamar in de top vijf te kunnen rijden en op een afstandsmedaille op de 5.000 meter.

De EK-ploeg bestaat behalve Blokhuijsen uit Sven Kramer, Wouter Olde Heuvel en een andere debutant, Renz Rotteveel. Carl Verheijen, die zich op basis van zijn resultaten op het AKT wel geplaatst had, zegde af voor Hamar omdat hij zich optimaal wil voorbereiden op het AKT 2.

Wie Blokhuijsen aan wil moedigen, zit komend weekend voor de buis. Het EK Allround wordt zaterdag 9 en zondag 10 januari namelijk live uitgezonden door de NOS.


Vergroot Foto

Jan Blokhuijsen, rijdend voor de VPZ-ploeg, debuteert in Hamar op een groot allround toernooi voor senioren. (foto janblokhuijsen.nl).

<< Naar Pagina 1 < Vorig Artikel Volgend Artikel > Print Pagina