<< Naar Pagina 1 < Vorig Artikel Volgend Arikel > Print Pagina
Gerdine en Marjolijn schenken Geloof, Hoop en Liefde
Langedijker voedselbank ziet levenslicht
BROEK OP LANGEDIJK - Gerdine Purmer (36) en Marjolijn Huibers (31) hebben het er maar druk mee: met de oprichting van hun stichting Geloof, Hoop en Liefde. Een stichting die zich onder andere sterk maakt voor voedselhulp aan behoeftige inwoners van Langedijk. Vanaf 26 maart is de stichting een feit wanneer de akte in het bijzijn van een notaris wordt getekend.

Op voorhand waren we helemaal niet van plan een voedselbank in het leven te roepen, maar het is ons gewoon aangereikt", steekt Gerdine in het bijzijn van Marjolijn van wal in haar gezellige woning in Langedijk. "Het kwam eigenlijk door de moeder van een vriendin die een overschot aan brood had, verkregen via de Amsterdamse voedselbank van Regina Mac-Nack. Er was zoveel brood dat ik gewoon niet wist hoe ik er vanaf moest komen. Ik ben op m'n fiets gestapt en bij gezinnen langsgegaan om het uit te delen. Daarna deed ik nog een rondje met de auto en binnen twee uur was ik los. Tijdens dat rondje kwam ik ook bij Marjolijn terecht. Toen Gerdine mij brood aanbood, dacht ik eerst dat ze een bakkerij was begonnen,"lacht ze.

We schrijven oktober 2009 als de 'het winkeltje' gaat lopen. Gerdine: "Ik ben voorzichtig begonnen met het opbouwen van een netwerk en kwam als vanzelf bij Marjolijn terecht, die het plan van meet af aan omarmde. Marjolijn: "Het kwam voor mij als een geschenk uit de hemel, want ik wilde al langer iets betekenen voor minderbedeelden. Ik wist alleen niet hoe ik het moest aanpakken. Toen Gerdine in ene op de stoep stond viel alles op z'n plek. Het is geweldig dat we zo worden geleid."

Politie

Inmiddels is gebleken dat er een duidelijke behoefte bestaat aan voedselhulp in het Langedijkse, want momenteel delen Gerdine en Marolijn wekelijks zo'n 29 pakketten uit die met zorg worden samengesteld in de schuur achter het huis van Gerdine. "Het brood halen we elke zondagavond via de voedselbank 'Er is hoop voor morgen' van Regina Mac-Nack. Zij heeft ons enorm heeft geholpen met het uitvoeren van onze ideeŽn. Van alle kanten wordt ons hulp geboden in welke vorm dan ook. Zo krijgen we groenten uit een groentesnijderij en kunnen we elders elke twee weken perssinaasappels ophalen. We willen geen onzin in de pakketten, dus hebben we er vanaf deze week piepers bij. Ook zijn we met iemand bezig die ons brood levert, zodat we niet meer naar Amsterdam hoeven", aldus de bevlogen Langedijker meiden die zelfs zijn geholpen door de Langedijker politie. Gerdine;" Via een buurman welke bij de politie werkt heeft de politie ons in de regio bekendgemaakt bij organisaties als vluchtelingenwerk, de stichting Welzijn en Jeugdzorg."

Registratie

Onlangs zijn de ondernemende dames begonnen met het registreren van hulpbehoevenden volgens de regels van de voedselbank. Wie na aftrek van alle kosten moet rondkomen van 175 euro per maand komt in aanmerking voor hulp. Voor een extra volwassene in hetzelfde gezin van 18 jaar en ouder wordt 60 euro opgeteld. Voor een kind tot 13 jaar is dat 25 euro en voor een kind tot 18 jaar wordt 50 euro gerekend. "Dit is slechts een indicatie van de normen waardoor mensen zich niet moeten laten afschrikken. Wij helpen iedereen, waar nood aan de man is. We wij zijn niet zo streng. We verschaffen eerst hulp en daarna zien we wel verder."

De stichting die per 26 maart officieel is dankt haar naam aan een bijzondere gebeurtenis. Gerdine: "Ik woon hier aan het water en na aantal nachten vorst lag er een laagje ijs voorzien van wat lichte sneeuw. Het ijs was absoluut onbetrouwbaar, maar toch leek ik er 's avonds wel een sneeuwschuiver op te zien. Wat denk je? De volgende morgen ontwaarden we op het ijs een Geloof-, Hoop en Liefdeteken! Onze naam was geboren en deze past ons als een tweede huid, omdat wij alles doen vanuit het geloof. Met volle overtuiging gaan we voor deze missie, waarbij we geen onderscheid maken. Ook mensen die geen geloof aanhangen zijn welkom."

Inmiddels zijn de meiden op zoek naar een geschikte locatie, waar niet alleen voedselpakketten worden samengesteld. "In de nieuwe ruimte willen we een koffiehoek inrichten waar de mensen hun verhaal kwijt kunnen als ze dat willen. Wij bieden graag een luisterend oor en willen ze hoop meegeven en desgewenst voor ze bidden. Ook ligt het in de bedoeling kleding en speelgoed in te zamelen en op de woensdagmiddag een gezonde maaltijd voor kinderen te koken, een knutselwerkje te doen en met ze te lezen of zingen."

Het mag duidelijk zijn dat de naam van deze nieuwe stichting de lading dubbel en dwars dekt...

Meer informatie is verkrijgbaar bij Gerdine Purmer, tel. 06-42582299, of Marjolijn Huibers, tel. 06-30949978. E-mail: geloofhoopenliefde@kpnmail.nl


Vergroot Foto

Marjolijn (l) en Gerdine stellen wekelijks pakketten samen. (Foto's: Bertil van Beek/RM)

<< Naar Pagina 1 < Vorig Artikel Volgend Artikel > Print Pagina