<< Naar Pagina 1 < Vorig Artikel Volgend Arikel > Print Pagina
‘We hebben ook wind tegen gehad’
Ruben en Nienke fietsen Nederland rond voor Oxfam-Novib
Wind tegen

NOORD-SCHARWOUDE - Ze zijn best nog wel een beetje moe van hun tocht. En dat mag ook wel, want Ruben (8) en Nienke (10) Lockx hebben zich tijdens de meivakantie van hun beste kant laten zien. Samen met hun moeder Ieta hebben ze meer dan 280 kilometer afgelegd. Per fiets, wel te verstaan. In zes dagen tijd zijn ze zo half Nederland doorgereisd. Een indrukwekkende prestatie, die extra glans krijgt omdat de kinderen het niet voor zichzelf hebben gedaan, maar zich hebben ingespannen om kinderen die het niet zo goed hebben als zij, een beter leven te geven.

Je inzetten voor het goede doel, Nienke weet inmiddels al heel goed hoe dat is. Eerder stond ze ook al op de kerstmarkt in Noord-Scharwoude, om geld in te zamelen voor een liefdadigheidsproject. ,,Dat vond ik zo leuk, dat ik nog iets wilde doen. Iets groters. Ook mijn broertje Ruben wilde meedoen. Samen met mijn moeder hebben we toen besloten om een fietstocht te organiseren. Eerst wilden we gaan lopen, maar dat was toch net iets te ver.” Moeder Ieta bladerde in de catalogus ‘Pakt Uit’ die Oxfam-Novib elk jaar uitgeeft en raakte volop ge´nspireerd. In deze folder staan talloze manieren waarop wij in het westen mensen in derdewereldlanden kunnen helpen. Bijvoorbeeld door een koe, schaap op geit voor ze te kopen, voedselpakketten mogelijk te maken voor een heel gezin of de opleiding voor een leraar of verpleegster te bekostigen. Ieta: ,,De kinderen kozen het project waar het meeste geld voor nodig was: het aankopen, opknappen en in gebruik nemen van een schoollokaal in het straatarme Mali. Niet alleen het lokaal zelf, maar ook de aankleding en inrichting kan van € 1.000,- betaald worden. Daarnaast kan er schoolgerei mee gekocht worden en wordt er de opleiding van een leraar mee betaald worden. Een hele klas kinderen kan van dit geld een jaar naar school.”

Wind tegen

Een ambitieus project, dat vraagt om een ambitieuze aanpak. En dus zijn Ruben, Nienke en Ieta wekenlang bezig geweest met het plannen van hun fietstocht: het werd een rondje IJsselmeer. Sponsors werden gezocht en gevonden bij familie, vrienden en buren, die graag hun steentje bij wilden dragen. Er moest op verschillende plaatsen een plekje geregeld worden waar ze zouden kunnen slapen. Zaterdag 8 mei vertrokken ze dan eindelijk. Ieta: ,,Het was soms best zwaar om te fietsen, want we hebben ook wind tegen gehad. Op de dijk Enkhuizen-Lelystad bijvoorbeeld. En het was ook behoorlijk koud! Op de radio zeiden ze dat het in geen dertig jaar zo koud is geweest in mei!” Het maakt de prestatie van het drietal alleen maar hero´scher. Zelfs door pech lieten ze zich niet uit het veld slaan. Een lekke band? Dankzij vriendelijke omstanders hoefden ze er niet te lang bij stil te staan. Ruben: ,,Ik ben ook een keer met mijn fiets gevallen. Mijn spatbord zat toen tegen mijn band aan. Ik wilde hem zelf weer rechtzetten maar dat hebben we uiteindelijk toch maar bij de fietsenmaker laten doen.” Nienke herinnert zich vooral nog de vele dieren die ze onderweg tegenkwamen. Heel veel vogels, maar ook konijnen en zelfs wilde zwijnen en herten. En op Moederdag kwamen vader Bert en het kleine broertje DaniŰl bij wijze van verrassing het drietal opzoeken.

Groots onthaal

Op Hemelvaartsdag sloten ze de 281 kilometer lange tocht af. Moe maar voldaan kwamen Ruben, Nienke en Ieta aan in Noord-Scharwoude, waar hen een grote verrassing te wachten stond: een groots onthaal in de straat. Nienke: ,,Het huis was versierd met ballonnen en er waren heel veel mensen gekomen om ons welkom te heten. Ook hebben we bloemen en snoep gekregen, omdat de mensen allemaal blij waren dat we weer thuis waren.” ,,En omdat ze trots op jullie zijn”, vult Ieta haar dochter aan. ,,Net als papa en ik.” Er was € 1.000,- nodig om een klaslokaal in Mali mogelijk te maken, maar Ruben en Nienke wisten dat bedrag zelfs nog te overschrijden. In totaal haalden ze maar liefst € 1.051,39 op. Vrijdagmiddag 14 mei is dit bedrag overgemaakt op het rekeningnummer van Oxfam-Novib, die er absoluut dolblij mee zijn. Net als de kinderen in Mali trouwens!

Meer weten? Kijk op www.oxfamnovibpaktuit.nl.


Vergroot Foto

Ruben en Nienke Lockx trotseren de dijk Enkhuizen-Lelystad. (aangeleverde foto)


Vergroot Foto

Bij thuiskomst stond een ontvangstcomité het sportieve drietal op te wachten.

<< Naar Pagina 1 < Vorig Artikel Volgend Artikel > Print Pagina