<< Naar Pagina 1 < Vorig Artikel Volgend Arikel > Print Pagina
Grootse plannen voor Theater De Binding
Maatwerk

ZUID-SCHARWOUDE - Het moet het kloppende culturele hart van Langedijk worden. Althans, als het aan Hetty Koppelaar en Ruby Groen ligt. De dames zijn namens Sport Servicepunt Langedijk (SSL) aangesteld om het beheer van cultureel en educatief centrum De Binding op zich te nemen. ,,De gemeente zocht een partner, om de capaciteit van dit prachtige gebouw zo optimaal mogelijk te benutten", legt Hetty uit. ,,Aangezien wij ook al de sportaccommodaties in Langedijk beheren, was het niet zo vreemd dat de gemeente bij ons uitkwam."

In eerste instantie is De Binding er voor het Jan Arentsz College, de verenigingen die er hun intrek hebben en andere gebruikers als de bibliotheek, de speel-o-theek, de muziekschool en Atelier 6. Daarna pas kunnen commerciŽle partijen aanschuiven, om de 'gaten' op te vullen. Maar aangezien er nu veel te veel gaten vallen en de capaciteit van het schitterende pand niet optimaal benut wordt, sprong SSL er bovenop. Hetty en Ruby hebben grootse plannen, met name met het theater. ,,Het is zonde dat we hier zo'n mooie zaal hebben, met een geluid- en lichtinstallatie waar menig theater jaloers op is, maar daar niet genoeg mee doen", zegt Ruby. ,,De Binding moet het kloppende hart van Langedijk worden, hier gebeurt het!" Waar Hetty is aangewezen als hoofd en zich dus voornamelijk met beleidszaken zal bezighouden, is Ruby de creatief coŲrdinator die zich op de programmering richt.

Maatwerk

Onlangs herprofileerde SSL zich met een nieuwe missie ('Uw welzijn is onze passie, samen in beweging') en visies ('Lijf en leven in balans', 'Wij zijn gastheer van uw beleving' en 'Onze accommodatie is uw thuis'). De organisatie houdt zich nu niet meer uitsluitend bezig met sport, gezondheid en beweging, maar met welzijn in het algemeen. Ontspanning met muziek, theater en horeca sluit hier naadloos bij aan. Voorstellingen in De Binding worden dan ook tot in de puntjes verzorgd, want SSL neemt ook de catering en de aankleding voor zijn rekening. Gerechten worden daarbij aangepast aan de voorstelling. Ruby: ,,Als het smartlappenkoor zingt, kunnen we bijvoorbeeld allerlei streekgerechten aanbieden. We werken daarbij samen met restaurant De Burg en Chantel's Mengelmoes en werken op maat: alles gaat in overleg met de klant, die onze gast is." Die flexibiliteit wordt nog eens benadrukt door het feit dat er op verschillende plekken in het gebouw een horecapunt gecreŽerd kan worden, met behulp van mobiele bars.

Proefdraaien

Voor de zomervakantie wordt het programma van het theaterseizoen 2010-2011 gepresenteerd. Zaterdag 12 juni mogen Hetty en Ruby alvast 'proefdraaien', als er een Ierse avond wordt georganiseerd met een concert van Kilshannig. Hetty: ,,We willen ons onderscheiden door een podium te bieden voor nieuw talent, maar we gaan zeker proberen om ook een aantal grote namen naar Langedijk te halen. Laatst hebben we impresario's op bezoek gehad en allemaal waren ze onder de indruk van onze zaal en de faciliteiten. Ze zijn verrast dat in zo'n kleine gemeente zo'n mooi theater staat!" Donderdag 8 juli wordt het nieuwe theaterseizoen tijdens een kick-off gepresenteerd aan een groep genodigden. In september moet het theater al volop 'draaien'. Ruby: ,,We zitten boordevol plannen om Langedijk op de culturele kaart te zetten. Zo lanceren we een speciale site voor de kaartverkoop van De Binding. Ook het theater en het cultureel en educatief centrum krijgen een eigen website."

Vrijwilligers

Voor het zo ver is, hopen Ruby en Hetty de nodige steun vanuit de Langedijker bevolking te krijgen. Hetty: ,,We zijn op zoek naar vrijwilligers. Mensen die gastheer- of gastvrouw willen spelen, technici die willen helpen met licht en geluid, in de horeca een steentje bij willen dragen of in een denktank plaats willen nemen. Alle hulp is welkom. We zijn op zoek naar een theatertechnicus. Het mooiste zou zijn als we ergens een 'mentor' vandaan kunnen toveren, een ervaren 'rot' die zijn kennis aan anderen wil overdragen. Zo iemand moet vast in Langedijk of omgeving rondlopen." Samenwerking met de andere 'gebruikers' van De Binding is ook enorm belangrijk voor SSL. Hetty: ,,De komende twee jaar hebben we als het ware een 'aanjaagfunctie' en moeten we ervoor zorgen dat we de samenwerking tussen de verschillende partijen stimuleren. Daarna is een aanjager als het goed is niet meer nodig."

Meer weten of aanmelden als vrijwilliger? Bel 0226-343646. Kijk ook eens op www.cecdebinding.nl en www.theaterdebinding.nl. Of kom zaterdag 12 juni naar de Ierse avond, aanvang 20.15 uur.


Vergroot Foto

Hetty (l) en Ruby hebben ambitieuze plannen met Theater De Binding. (foto Bertil van Beek/RM)

<< Naar Pagina 1 < Vorig Artikel Volgend Artikel > Print Pagina