<< Naar Pagina 7 < Vorig Artikel Volgend Arikel > Print Pagina
'Het voelt echt als thuiskomen'
Amerikaan Gregory Page keert met zijn roots-jazz terug naar Europa
REGIO - De Amerikaanse muzikant Gregory Page streek vorige week neer in Noord-Holland, om vanaf zijn logeeradres in Schoorl de promotie te verzorgen voor zijn cd 'Promise of a dream'. Page, die als producent betrokken was bij de eerste cd van de inmiddels wereldberoemde Jason Mraz, hoopt in Europa het publiek te vinden dat zijn muziek - sterk ge´nspireerd door de jaren dertig - op waarde weet te schatten. De eerste voortekenen zijn gunstig.

door Wigert DronkertZondag 26, maandag 27 en dinsdag 28 september speelt Page bij Aris Bouwens' Theater op Sk˘˘t in Noord-Scharwoude. Twee van de drie concerten zijn reeds uitverkocht, maar het Langedijker Nieuwsblad heeft nog enkele kaartjes in de aanbieding. Wie daar kans op wil maken leest snel verder!

Theo de Jong zorgde ervoor dat de cd 'Promise of a dream' ook in Nederland werd uitgebracht. Nu is hij als tourmanager verantwoordelijk voor de promotietour. Hoewel hij natuurlijk de muziek van Page wel kende, was ook hij nog niet eerder getuige van een live-show van de Amerikaan. "Ik ben nu extra trots dat de Europese carriŔre van Gregory Page hier in Noord-Holland is begonnen", zegt De Jong enthousiast na een dag vol radio-optredens. "Tijdens het eerste optreden dat ik meemaakte kon je echt een speld horen vallen en na afloop ging het publiek volledig uit zijn dak. Deze man maakt niet alleen prachtige muziek, hij brengt het ook vol overgave en passie. Dat kwam bij de eerste optredens meteen al goed over bij het publiek."

Amerikaans

Niet veel later schuift de artiest zelf aan voor een interview; een vriendelijk en vrolijk ogende man, die klinkt als een Amerikaan. Toch blijkt hij niet zo Amerikaans te zijn als hij klinkt. "Ik ben in Engeland geboren", vertelt Page. "Mijn vader en moeder waren muzikanten. Ze ontmoetten elkaar op tournee in het Midden-Oosten. Uit die ontmoeting werd ik geboren. Dat betekende voor mijn moeder trouwens niet dat ze rustiger aan ging doen. Mijn grootouders hebben daarom een groot deel van mijn opvoeding op zich genomen. Ze namen me ook mee op vakantie naar Nederland. Ik heb nog foto's van mezelf als klein jongetje op het Hollandse strand. Ik geloof zelfs dat ik hier mijn eerste stapjes heb gezet."

Paradijs

Gregory Page groeide op in Engeland, waar zijn moeder er voor zorgde dat hij een gedegen opleiding kreeg op de gitaar. Op zijn zestiende vertrok hij met zijn familie naar de Verenigde Staten. Zijn vliegtuig vanuit CaliforniŰ landde woensdag op Schiphol. "Zelf ben ik volgens mij vrijdagavond geland, tijdens mijn optreden in Leiden", zegt Page glimlachend. "Dit land is het paradijs. Ik zie veel mensen naar elkaar zwaaien en elkaars hand vasthouden. Mijn eerste indruk is dat de mensen veel contact met elkaar hebben en dat ook durven laten zien. Wat dat betreft ben ik snel Amerikaans geworden. Ik ga niet zo snel in het openbaar mijn affectie voor iemand tonen. Een Amerikaan wil graag alle opties open houden."

Jaloers

Muzikaal ontwikkelde Page zich in CaliforniŰ tot een vertolker van 'roots jazz' ge´nspireerd op het geluid van de jaren dertig. Met zijn 'make believe orchestra' maakte hij wel enige naam, maar van een echte doorbraak kwam het niet. Wat dat betreft verging het Jason Mraz beter. "Ik was als producer betrokken bij zijn eerste album", vertelt Page. "Zijn eerste optreden was in mijn voorprogramma. Nu is hij enorm succesvol. Of ik daar jaloers op ben? Nou, hij heeft succes bij meisjes van vijftien. Dat is nou eenmaal niet mijn publiek, dus wat dat betreft hoef ik niet jaloers te zijn. Op andere succesvolle artiesten ben ik natuurlijk wel jaloers", lacht hij. "Dat maakt me woedend!"

Thuiskomen

Gregory Page is overduidelijk niet in de eerste plaats op zoek naar geld en roem. Wat hij vooral zoekt is een publiek dat zijn muziek op waarde weet te schatten. "In CaliforniŰ voel ik me toch vaak een vreemde", zegt de Amerikaan met Engels en Armeens bloed. "Ik heb een goede relatie met AustraliŰ. Daar heb ik zes jaar lang pogingen gedaan voet aan de grond te krijgen. Toch is het publiek daar ook al behoorlijk geamerikaniseerd. Mijn muziek heeft wat meer tijd en aandacht nodig. Daarom is het nu tijd om terug te gaan naar Europa. Het voelt echt als thuiskomen. Ik heb mijn vriend Josh Hermsmeier meegenomen om te drummen. Hij vormt het enige levende deel van mijn make believe orchestra, dat verder bestaat uit technische tovenarij die de orkesten uit de jaren dertig laat herleven. De muziek uit die periode heeft me enorm ge´nspireerd. Dat betekent wat mij betreft niet dat het ook de beste periode uit de geschiedenis is. Het past gewoon bij me, net als het pak dat ik op het podium draag."

Waarheid

Op zijn website stelt Gregory Page zichzelf voor als jazzmuzikant, filmmaker en astronaut. Op de vraag wat daar precies van waar is antwoordt hij: "Ik vind de waarheid niet zo interessant. Wie het astronautenverhaal wil horen, moet maar een keer goed luisteren naar het nummer Bird in a cage, dat ook op Promise of a dream staat."

Optredens

Zondag 26 september is Gregory Page te gast bij het televisieprogramma Vrije Geluiden, dat vanaf 10.30 uur door de VPRO wordt uitgezonden op Nederland 1. Die avond is hij vanaf 20.30 uur alweer live te zien bij Aris Bouwens, Dorpsstraat 548 in Noord-Scharwoude. De optredens daar op maandag 27 en dinsdag 28 september zijn uitverkocht. Daarom is een extra concert ingelast. Bel voor kaarten 0226-312477.

Lezers van het Langedijker Nieuwsblad kunnen een exemplaar van de cd 'Promise of a dream' winnen ˇf kaarten voor het concert bij Aris Bouwens, als ze op www.bol.com het juiste antwoord weten te vinden op de vraag 'Welke studie volgde Gregory Page aan het Trinity College in Londen?'. Mail de oplossing, met als onderwerp Prijsvraag Langedijker Nieuwsblad, naar info@agmusic.nl.


Vergroot Foto

Gregory Page hoopt in Nederland 'zijn' publiek te vinden. (aangeleverde foto)

<< Naar Pagina 7 < Vorig Artikel Volgend Artikel > Print Pagina