<< Naar Pagina 8 < Vorig Artikel Volgend Arikel > Print Pagina
Van Saint-Pancrasse naar Sint Pancras
Wielrenners maken zich op voor monstertocht
Pleziertocht

SINT PANCRAS – Zo trots zijn op je dorp dat je het ook buiten Nederland graag op de kaart wilt zetten. Aldert Bijpost trommelde de afgelopen maanden twintig vrienden en kennissen bij elkaar voor een monsterfietstocht van Saint-Pancrasse (twintig kilometer ten noorden van Grenoble in zuidoost Frankrijk) naar zijn eigen thuishonk Sint Pancras. De tocht wordt niet voor een goed doel gereden en het is ook geen wedstrijd. Het is een vakantie waarbij het puur gaat om de sportieve prestatie. Vrijdag 27 mei vertrekken ze per auto naar Frankrijk, om zondag de 29e om 08.30 uur hun fietstocht aan te vangen.

De brief van de burgemeester van Saint-Pancrasse – dat nog geen vijfhonderd inwoners telt – die Aldert net ontvangen heeft, geeft aan dat de Fransen erg enthousiast zijn over het idee van de Pancrassers. Ze bereiden een bescheiden maar warm welkom voor. In 2004 maakte Aldert voor het eerst een lange wielertocht door Frankrijk en sindsdien heeft hij de smaak te pakken. ,,De eerste keer was het nog een georganiseerde tocht over de Alpe d’Huez. Een paar jaar later hebben we zelf de organisatie op ons genomen. Met alleen maar Pancrassers en aanverwanten een herberg afhuren en dan vier dagen fietsen. Het werd zo’n groot succes, dat we het twee jaar later weer hebben georganiseerd. Beide keren kregen we 48 man mee en hebben plaatselijke sponsors hun steentje bijgedragen, zodat we allemaal in hetzelfde tenue – met ‘Sint Pancras’ op de broek – rond konden rijden.”

Pleziertocht

Dit jaar moest het iets anders worden. ,,Na wat speuren ontdekte ik dat er een plaatsje Saint-Pancrasse is in de Rhône-Alpes. Toen kwam ik op het idee om een tocht van daar naar ons eigen Sint Pancras te rijden. Het idee heb ik voorgelegd aan de andere wielrenners en uiteindelijk bleven er zestien – vijftien mannen en één vrouw - over die de uitdaging aandurven.” Een route over 1260 kilometer werd uitgestippeld. ,,We willen gemiddeld zo’n 160 kilometer per dag afleggen, acht dagen achter elkaar, dus hebben we gericht gezocht naar campings op de route waar we ons kamp op kunnen zetten. Vier begeleiders gaan mee, als chauffeur of als kok. Zij zorgen ervoor dat het de renners aan niets ontbreekt tijdens de tocht.” Aldert benadrukt dat het een pleziertocht moet zijn. ,,Het is zeker de bedoeling dat we goed om ons heen gaan kijken, want we rijden door een prachtig stukje Europa. Juist op de fiets hoor, zie en ruik je alles. Het is een hele belevenis. Als iemand ergens een foto wil maken, moet dat kunnen, Daar nemen we zeker de tijd voor. Het tempo wordt aangepast aan de langzaamste. Verder nemen we geen risico’s, veiligheid staat voorop.”

Moerenhout

In de voorbereiding heeft de groep uitgebreid getraind. ,,We rijden normaal al twee keer per week samen, maar nu hebben we de afstanden steeds wat verder uitgebreid. Niemand minder dan voormalig wielerprof Koos Moerenhout heeft ons een clinic gegeven, waarbij hij de tip gaf dat we de tocht niet moeten onderschatten. Een voedingsdeskundige van de Rabobank-wielerformatie heeft uitgelegd hoe belangrijk het is om goed te eten en te drinken. Hij zei ons de tijd te nemen om te eten en dat gaan we zeker doen. We hebben alle tijd.” Aldert en de andere renners hopen dat de Pancrassers hen vrijdagavond 27 mei om 20.00 uur bij sporthal De Oostwal willen uitzwaaien. ,,Nog meer hopen we op een warm onthaal als we zondag 5 juni tussen 16.00 en 18.00 uur weer terugkeren in onze thuishaven. Als we er 1260 kilometer op hebben zitten, zou het fantastisch zijn als er een grote groep Pancrassers op ons staat te wachten bij De Oostwal!”


Vergroot Foto

Na een goede voorbereiding zijn de renners er klaar voor. (foto Jayne Ackermans/RM)

<< Naar Pagina 8 < Vorig Artikel Volgend Artikel > Print Pagina