<< Naar Pagina 12 < Vorig Artikel Volgend Arikel > Print Pagina
Geschiedenis komt tot leven
Historisch festival voorproefje van themapark Justerland
Levende geschiedenis

BROEK OP LANGEDIJK – Het moet raar lopen wil het historisch themapark Justerland niet in 2014 zijn deuren openen. In recreatiegebied Geestmerambacht werd de ideale locatie gevonden en het college van de gemeente Langedijk is akkoord met de plannen. Het laatste woord is aan de gemeenteraad, die over twee weken de knoop door mag hakken. In de aanloop naar de grote opening organiseert de stichting Justerland zaterdag 2 en zondag 3 juli een historisch festival, waarbij bezoekers alvast een voorproefje krijgen van wat komen gaat. ,,We willen aan iedereen laten zien hoe leuk en interessant levende geschiedenis kan zijn”, aldus Chris Houtman, een van de initiatiefnemers.

Altijd al willen weten hoe onze voorouders leefden? In het historisch themapark Justerland gaan bezoekers terug in de tijd. Tussen de oude nederzettingen, daterend van de eerste tot de tiende eeuw na Christus, spelen acteurs taferelen na uit die tijd. ,,Dankzij archeologische opgravingen en oude geschriften is heel veel bekend over het Noord-Holland van die tijd”, legt de bevlogen Chris Houtman uit. Samen met Chris van Vleuten en Mieke van Dorp staat hij aan de wieg van Justerland, wat oud-Fries is voor ‘land van gisteren’. Volgens Houtman moet het park niet alleen toeristen gaan vermaken, maar ook scholieren en studenten iets leren over de geschiedenis. Duurzaamheid zal daarbij een belangrijk thema zijn. ,,Er is veel te vertellen over onze West-Friese voorouders. Zo werd er op grote schaal en op hoog niveau ambachtelijk vakmanschap bedreven. Bovendien waren deze mensen trots en eigenzinnig; tweemaal kwamen ze – overigens met wisselend succes - in opstand tegen de Romeinen.”

Levende geschiedenis

Justerland wordt niet zomaar een park, het wordt een belevenis. Zo’n veertig acteurs worden klaargestoomd om het leven van onze voorouders na te spelen. Wilde Vikingen lopen er rond, maar ook bards, priesters, ijzersmeden en krijgers. Chris: ,,Het theateraspect maakt dit park heel dynamisch. Je zou bij wijze van spreken elke dag kunnen komen en steeds weer een andere vertelling mee kunnen maken.” Interactie speelt daarin een grote rol. ,,Mensen kunnen zelf ervaren hoe het is om vuur te maken zonder aansteker of lucifers, te koken in aardewerken potten op een kampvuur, of om van vlas linnen te maken. Om vervolgens te genieten van de kookkunst uit het begin van onze jaartelling.”

Festival

Om de geschiedenis nu alvast tot leven te wekken, organiseert de stichting Justerland in het weekend van 2 en 3 juli het eerste ‘Justerland Levende Geschiedenis Festival’ in recreatiegebied Geestmerambacht. De toegang tot dit bijzondere historische festijn is gratis. Tal van historische groepen geven acte de présence, waaronder eerste-eeuwse Friezen en Romeinen, Vikingen en MerovingiŽrs, maar er zijn ook vrouwelijke gladiatoren, historische koks, zilversmeden, maskermakers en een verhalenverteller. ,,Bezoekers van het festival kunnen zien hoe deze groepen leefden, een praatje maken en authentieke recepten proeven”, vertelt Chris. ,,Tevens zijn er historische handelaren op het gebied van leer- en huidenhandel, pijl en boog en makers van mede, een zinnenprikkelende honingwijn. De Eerste (en vooralsnog enige) Noord-Hollandse Larp Associatie verzorgt een wervelende show waarin de slag bij Vronen uit 1297 wordt nagespeeld.”

Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door Rabobank Alkmaar en omstreken. Tijdens het festival kunnen belangstellenden een informatiestand over het toekomstige park bezoeken, compleet met een maquette en een boeiende presentatie over de historische achtergrondverhalen van Justerland. Het festival wordt gehouden op het recreatiegebied Geestmerambacht aan de noordzijde van de grote plas, ingang aan de Wagenweg, nabij de afslag Molengroet. Zaterdag 2 juli van 12.00 tot 17.00 uur, zondag 3 juli van 11.00 tot 17.00 uur.

Meer weten? Mail naar info@justerland.nl.

<< Naar Pagina 12 < Vorig Artikel Volgend Artikel > Print Pagina