<< Naar Pagina 7 < Vorig Artikel Volgend Arikel > Print Pagina
‘De waardering is enorm’
Veilig oversteken voor scholieren dankzij de verkeersbrigadier
OUDKARSPEL – Elke schooldag staan er bij de Sint Maartenschool, de Mariaschool, de Duizend Eilandenschool en het Baken verkeersbrigadiers klaar. Zij zorgen dat kinderen veilig kunnen oversteken. Dankzij deze brigadiers kunnen kinderen zelfstandig naar school komen. “Het is dankbaar werk, de waardering van ouders en kinderen is enorm”, vertelt Dillian Brantjes, co÷rdinator voor de Sint Maartenschool in Oudkarspel. “Daarnaast is het contact met kinderen hartstikke leuk.”

Verkeersbrigadiers helpen kinderen van de basisschool veilig oversteken op weg van en naar hun school. Als kinderen veilig kunnen oversteken, kunnen zij zelfstandig naar school. Dillian is onlangs begonnen als co÷rdinator. Haar eerste taak werd (groot) ouders enthousiasmeren voor een functie als brigadier. “De eerste twee weken van dit schooljaar stonden er geen brigadiers bij de Sint Maartenschool door een tekort aan vrijwilligers. Ik ben toen begonnen met deze functie omdat ik het erg belangrijk vind dat kinderen veilig over kunnen steken. Of het veel werk is? Dat valt nu wel mee. In het begin was het even puzzelen met het rooster. Ik moest op zoek naar vrijwilligers. Dit zijn vaak ouders, grootouders of buren die het leuk vinden te helpen aan een veiligere schoolomgeving. Omdat ze ons twee weken moesten missen bij de oversteekplaatsen, worden we nu nˇg meer gewaardeerd”, lacht Dillian.

Karin van der Vliet is het aanspraakpunt voor de brigadiers in Langedijk. “Verkeersbrigadiers krijgen eerst een opleiding van de politie en worden daarna officieel aangesteld door de gemeente. Als we weer een paar aanmeldingen hebben, start de cursus weer. De brigades worden geco÷rdineerd door een ouder. Per dag hebben we vier mensen nodig”, aldus Karin. Kinderen uit groep 8, of later in het schooljaar groep 7, helpen mee. Ook zij doen een cursus, die bestaat uit een theorie en een praktijk gedeelte. Op deze manier leren ze veel van het verkeer en dit is handig omdat ze bijna op de fiets naar de middelbare school moeten. “Over het algemeen vinden kinderen het erg leuk, het verantwoordelijkheidsgevoel en het bewust worden van het verkeer dragen bij aan de ontwikkeling”, vertelt Karin.

Verkeersbrigadieren is vrijwilligerswerk. Ze staan er altijd, ook met regen. Het levert echter wel veel op; een veilige schoolroute en leuk contact met kinderen en hun ouders. Hoe meer mensen zich aanmelden, hoe minder vaak mensen ingedeeld hoeven worden. “We zijn op zoek naar mensen die het leuk vinden om regelmatig te helpen. Zij volgen dan een opleiding en worden ingedeeld”, aldus Karin.

Aanmelden kan bij Karin van der Vliet, tel 0226 31 5825.


Vergroot Foto

Karin en Dillian helpen met veel plezier kinderen veilig oversteken. (Foto: Rodi Media)

<< Naar Pagina 7 < Vorig Artikel Volgend Artikel > Print Pagina