<< Naar Pagina 1 < Vorig Artikel Volgend Arikel > Print Pagina
‘Optimaliseren van sportvisserij Geestmerambacht’
Forellen trekken visliefhebbers uit hele regio naar Langedijk
LANGEDIJK – In het recreatiemeer Geestmerambacht is begin dit jaar een partij regenboogforellen uitgezet. Hiermee was Langedijk de eerste plek in Noord-Holland waar forellen in buitenwater zwemmen. De komende drie jaar worden jaarlijks duizend forellen uitgezet in het meer. Maandag 11 juni kwamen onder andere wethouder Beers, namens de gemeente Langedijk, en burgemeester Han ter Heegde van Heerhugowaard een kijkje nemen bij het populaire project met als doel om de sportvisserij in het Geestmerambacht te optimaliseren.

De uitzetting van de forellen is een initiatief van de Beheercommissie Visserij Recreatiemeer Geestmerambacht. “Na de uitzet van de vissen op 14 februari door onder andere burgemeester Cornelisse zijn inmiddels al bijna 300 forelvangsten teruggemeld”, vertelt Tom Voorman van Sportvisserij MidWest Nederland. “Dit is boven verwachting veel. Helemaal omdat niet alle vangsten aan ons worden teruggemeld. Er worden jaarlijks duizend forellen uitgezet omdat ze zich niet voortplanten.”

Met dit project willen recreatieschap Geestmerambacht, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Sportvisserij MidWest Nederland, Hengelsportvereniging Alkmaar, Hengelsportvereniging Langedijker Sportvissers en het Clusius College Alkmaar de sportvisserij in het meer optimaliseren. Al deze partijen leveren allen een financiële bijdrage. Drie omliggende vliegvisverenigingen sponsoren het project. Het Geestmerambacht is het enige water in Noord-Holland waar je op forellen kan vissen. Omdat er weinig wateren zijn waar je op forel kan vissen komen van heinde en verre vissers naar het Geestmerambacht.

“Op het Geestmerambacht mag je vissen als je in het bezit bent van de VISpas, het landelijke visdocument. Er is bewust gekozen om zo min mogelijk regels op te stellen. Naast de regels van de VISpas gelden slechts twee voorwaarden: in de periode 1 oktober tot 1 april dienen alle gevangen forellen direct teruggezet worden en in de periode van 1 april tot 1 oktober mag één forel per visdag meegenomen worden. Deze dient direct na de vangst gedood te worden”, aldus Voorman.

Kijk voor een impressie van de foreluitzetting op www.langedijkernieuwsblad.nl.


Vergroot Foto

Wethouder Beers kwam namens de gemeente Langedijk een kijkje nemen bij het populaire forellenproject in het Geestmerambacht. (Foto: Vincent de Vries / RM)

<< Naar Pagina 1 < Vorig Artikel Volgend Artikel > Print Pagina