<< Naar Pagina 7 < Vorig Artikel Volgend Arikel > Print Pagina
'Voorlezen vergroot woordenschat enorm'
Jeugdco÷rdinator Karen Jaspers initieerde voorleesontbijt in Langedijker bieb
BROEK OP LANGEDIJK - "Het is belangrijk dat ouders zich realiseren dat voorlezen helpt bij het vergroten van de woordenschat van hun kind. Dus je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen." Aan het woord is jeugdco÷rdinator Karen Jaspers van de Langedijker bibliotheek. Daar waar vorige week woensdag in het kader van de Nationale Voorleesdagen een voorleesontbijt voor ouders, gastouders en hun oppaskinderen werd georganiseerd. Dit geschiedde in samenwerking met kinderopvang Langedijk. Het hoofdgerecht dat werd opgediend bestond uit een voorleesverhaal over Krrr... okodil. Verder bestond het menu uit lekkers als belegde broodjes, krentenbollen en limonade.

De Nationale Voorleesdagen worden sinds 2003 door de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) georganiseerd op initiatief en in opdracht van Stichting Lezen. Er wordt dan vooral aandacht besteed aan het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. In de Langedijker bieb nam Karen Jaspers deze honneurs zelf waar en deed dat op ludieke wijze aan de hand van een kastje met beelden uit het Prentenboek van het Jaar: Krrr...okodil! van Catherine Rayner. Een aandachtig gehoor bestaande uit diverse moeders en peuters tot vier jaar viel haar ten deel. Ook aanwezig was Frits Westerkamp, wethouder van onder andere portefeuilles als Sport, Onderwijs, Peuterspeelzaalwerk en kinderopvang en Bibliotheekwerk. De wethouder - inmiddels ook opa - genoot met volle teugen van het voorleesontbijt in de in de Binding gevestigde bibliotheek. "Naast het feit dat dit onwijs leuk is, tekent het ook de onderlinge betrokkenheid van de organiserende partijen. Het is nu eenmaal een gegeven dat de overheid zich qua subsidies steeds meer terugtrekt, maar daardoor zie je wel hoeveel dingen je samen kunt bewerkstelligen. Die sociale samenhang met elkaar in Langedijk, ja daar houd ik van."

Karen Jaspers kan dit alleen maar beamen. "We organiseren het voorleesontbijt in nauwe samenwerking met de Gastoudercentrale van de Stichting Kinderopvang Langedijk. Het is niet alleen fijn om het aan te kunnen bieden aan de ouders, maar meer nog om het lezen bij kinderen die dat nog niet kunnen, te bevorderen. Alles draait tegenwoordig om communicatie en op deze wijze dragen wij daar ons steentje graag aan bij."

De kindertjes genoten met volle teugen van het voorleesontbijt en dat gold ook voor de moeders die een en ander met een grote glimlach op het gelaat volgden.

Uitverkocht

In het kader van de Nationale voorleesdagen die tot en met 1 februari duren, wordt zaterdag 1 februari in de bibliotheek van Langedijk de peuter/kleutervoorstelling 'Krokodillentranen' gespeeld door het Zoldertheater uit Sint Pancras. Karen Jaspers kon melden dat de twee middagvoorstellingen inmiddels compleet zijn uitverkocht.

Peuters en kleuters die lid worden van de bibliotheek tijdens de Nationale Voorleesdagen, krijgen het vingerpoppetje van Krokodil uit het boek Krrrr…okodil cadeau. Het eenmalige inschrijfgeld van € 2,50 komt in die periode te vervallen. Meer informatie: zie www.bibliotheeklangedijk.nl


Vergroot Foto

Karen Jaspers leest voor uit Krrr... okodil. (Foto: Vincent de Vries/RM)

<< Naar Pagina 7 < Vorig Artikel Volgend Artikel > Print Pagina