<< Naar Pagina 3 < Vorig Artikel Volgend Arikel > Print Pagina
Drie Kley-Drivers uit één gezin naar WK BMX in Rotterdam
Nieuwe baan werpt zijn vruchten af; jong talent plaatst zich voor WK
ZUID-SCHARWOUDE – De Wereld Kampioenschappen BMX worden van 22 tot 27 juli in Rotterdam gereden. Maar liefst zes jonge fietsers van BMX-vereniging de Kley-Drivers hebben zich weten te plaatsen voor deze wedstrijden. Een bijzondere prestatie. Het feit dat drie kinderen uit één gezin deel uitmaken van dit enthousiaste team, maakt het extra speciaal.

Xander (10), Christijan (8) en Ellemijn (7) Bak hebben genoeg punten verzameld tijdens de competities om zich te plaatsen voor de wereldkampioenschappen. Het is het jonge drietal gelukt om hun ouders enthousiast te maken voor deze uitdagende sport. Maar liefst drie tot vier keer per week trainen de gemotiveerde talentjes op de in 2012 aangelegde baan van de Kley-Drivers in Zuid-Scharwoude. Daarnaast doen ze mee aan verschillende competities zodat het gezin vaak de hele zondag op pad is. “We hebben het geluk dat alle drie onze kinderen de sport beoefenen”, vertelt moeder Myrthe trots. “Als er competitie gereden wordt hebben ze alle drie een geweldige dag.”

Het liefst vliegen de jongens direct de baan op, maar ze maken – op verzoek van hun ouders Richard en Myrthe – wel even tijd om te vertellen wat ze zo leuk vinden aan de fietscrosssport. “We vinden het super leuk”, vertelt Christijan. “We zouden het heel gaaf vinden als papa en mama ook gaan fietscrossen.” Xander vertelt verder: “We hebben nog nooit iets gebroken, terwijl het best een gevaarlijke sport is. Van de trainer (en van papa en mama) moeten we altijd beschermkleding dragen, zonder mogen we eigenlijk de baan niet eens op.” Zelfs als het gezin op vakantie gaat, nemen ze hun fiets en hun beschermkleding mee. “Als er dan toevallig ergens in de buurt een fietscrossbaan is, zijn ze niet te houden, dan willen ze er direct op”, legt Myrthe uit.

Xander is begonnen met de sport omdat zijn neef Joey Bleeker verwoed fietscrosser was. Dat wilde hij ook wel eens proberen. Op zijn beurt enthousiasmeerde hij zijn broertje en zijn zusje. Wie het meest getalenteerd is van de drie? Xander en Christijan hoeven daar niet lang over na te denken en wijzen direct naar elkaar. “Xander rijdt tactisch heel erg goed, hij denkt veel na en hij maakt zijn bochten daardoor erg goed”, vindt Christijan. “Hij geeft mij tips waardoor ik nog beter ga rijden.” Xander vindt juist dat zijn jongere broertje meer talent heeft. “Hij is echt heel snel, hij kan zo verschrikkelijk hard fietsen!” Beide broers geven hun jongere zusje weer tips.

Speciaal voor de kampioenschappen wordt er nog een beetje extra getraind. “Na de training, oefenen we nog een half uurtje door”, vertelt Xander. Hij, Christijan en Ellemijn kijken er echt naar uit. Hoe hun kansen zijn bij deze wedstrijden kunnen ze moeilijk inschatten. Afgelopen weekend werd het NK gereden in Haaksbergen. Christijan werd zevende in de finale, na een valpartij met de huidig Nederlands kampioen. Xander bereikte de halve finales. Als ze goede resultaten halen in Rotterdam verdienen ze daar weer punten mee voor de competitie. Dan kunnen ze zich volgend jaar makkelijker plaatsen. Maar dat is nog ver weg, eerst kijkt de familie Bak reikhalzend uit naar de Wereld Kampioenschappen. Want dat is niet niets, dat ze daar aan mee mogen doen. Dat beseffen Xander, Christijan en Ellemijn heel goed.

FCC De Kley-Drivers bestaat al ruim dertig jaar. Nieuwe leden zijn altijd welkom. Nieuwsgierig geworden? Na de vakantieperiode is er maandag van 18.30 tot 19.30 uur een inlooptraining voor beginners. Iedereen vanaf vijf jaar is welkom. De vereniging heeft fietsen en beschermkleding te leen voor de proeflessen. Meer informatie via www.Kleydrivers.nl.

<< Naar Pagina 3 < Vorig Artikel Volgend Artikel > Print Pagina