<< Naar Pagina 7 < Vorig Artikel Volgend Arikel > Print Pagina
Langedijker jeugd maakt kennis met lokale trots
Kramer Zuurkool sluit feestperiode af met project basisschoolleerlingen
ZUID-SCHARWOUDE – Kramer Zuurkool bestaat dit jaar 125 jaar. Dit werd uitbundig gevierd met een open dag, een personeelsweekend naar Maastricht, een groot zuurkoolfeest en schoolprojecten. De feestperiode wordt momenteel afgesloten met een project voor basisschoolleerlingen. Kramer Zuurkool liet de scholieren kennismaken met een echte Langedijker traditie: de Langedijker kool.

Scholieren van alle basisscholen in Langedijk Ún van de Sint Josephschool uit Heerhugowaard de Noord ontvingen van Kramer Zuurkool een koolplantje. Zij kregen de opdracht deze te planten en te verzorgen tot het een volwaardige kool is. Afgelopen weken en deze week komen de klassen om de beurt langs bij Kramer Zuurkool voor een informatieve rondleiding door de fabriek en om te kijken wie de grootste kool heeft geteeld. De leerlingen hebben hun zelf geteelde kool mee. “Veel kolen zijn aangevreten door rupsen, deze kolen zijn niet tot een kool gegroeid. Deze kinderen hebben geen kool mee”, legt Gerrie Groot, co÷rdinator van dit project bij Kramer Zuurkool uit.

Slimme vragen

De rondleiding maakt veel indruk bij de scholieren. Donderdagmiddag 10 september mochten groep 7a en groep 7b van de Koolvlet langskomen bij Kramer. Jasje aan, petje op en geboeid lopen ze mee langs alle facetten van de fabriek. Van de grote weegbrug, naar de lopende banden, de kool wordt fijn gesneden, zout erbij en dan begint het proces pas echt. In grote ‘baden’ rust de kool weken lang. Ook de ‘scheetjesvaten’, de grote koelcellen en de inpakkers maken diepe indruk. Dat blijkt ook wel uit de vragen die komen: ‘Kan je ook zuurkool maken van rode kool?’, ‘waarom al die verschillende zakjes voor zuurkool?’ en ‘wat doen echte tuinders eigenlijk tegen rupsen?’.

Rupsen

De koolplant van Sien van basisschool de Koolvlet uit Broek op Langedijk heeft het ondanks de liefde en aandacht niet gehaald. Het is geen kool geworden. “Ik heb echt mijn best gedaan, hoe had ik de rupsen van mijn koolplant moeten krijgen? Met een netje? Maar daar kruipen ze toch onderdoor?” Het is Jesse, Janneke en Sem van de Koolvlet wel gelukt om een mooie kool te telen. Sem won van zijn school de eerste prijs met een kool van 3,2 kilo, Jannekes kool woog 2,1 kilo en Jesse had twee kolen van bij elkaar 2,6 kilo. De prijzen werden uitgereikt en alle kinderen krijgen een emmer met aandenken mee.

Scholen

De opbrengst van de kolen verschilt per school. Van de Koolvlet hadden slechts enkele kinderen een kool meegenomen. Een veel gehoorde reden voor het ‘mislukken’ van de kool waren de rupsen. “Van de Mariaschool had ruim zeventig procent een eigen geteelde kool mee”, vertelt Gerrie Groot. “Sommige waren zo klein als een spruitje, maar dat geeft niets, ze zijn er mee bezig geweest. Van De Barnewiel en de Wijde Veert hadden maar enkele kinderen een kool mee. Kinderen van de Sint Josephschool uit De Noord hadden bijna alle kinderen een kool mee. De zwaarste kool van deze school was maar liefst 8,1 kilo. En daar ben ik als echte Noordender hartstikke trots op”, glundert Gerrie. Zijn college Carina Stoop vult aan: “De zwaarste kool totaal kwam Floor Wesselius van de Mariaschool. Hij had een kool van 8,2 kilo geteeld, en wint hiermee de wedstrijd.”

125 jaar Kramer Zuurkool

G. Kramer & Zonen B.V. Zuurkoolfabrieken (GKZ) bestaat dit jaar 125 jaar. De vijfde generatie zuurkool makers geeft nu leiding. Sinds 1890 zijn zij vooruitstrevend in zuurkool. De producten bestaan voor meer dan 90 procent uit kool geteeld op de vruchtbare gronden van de kop van Noord-Holland. Kijk voor meer informatie eens op www.gkz.nl.

Kijk voor meer foto’s op www.rodi.nl.


Vergroot Foto

Carina Stoop van G. Kramer & Zonen B.V. Zuurkoolfabrieken (GKZ) geeft de leerlingen van groep 7a en 7b van basisschool de Koolvlet een rondleiding door de fabriek in Zuid-Scharwoude. (Foto: Rodi Media / SH)

<< Naar Pagina 7 < Vorig Artikel Volgend Artikel > Print Pagina