<< Naar Pagina 10 < Vorig Artikel Volgend Arikel > Print Pagina
Vrolijke videoclip bij lied ‘Te werk’
Skotwal en mannenkoor De Lofstem werken samen
BROEK OP LANGEDIJK – In aanloop naar twee concerten in het Heerhugowaardse theater Cool, op 13 en 14 november, bundelden Skotwal en De Lofstem hun krachten door gezamenlijk een lied met bijbehorende videoclip op te nemen. Decor was de Dorpsstraat van Broek op Langedijk. Vorige week donderdag werd het lied ‘Te werk ‘ ingezongen door het mannenkoor in de C-nine studio in Warmenhuizen. Zaterdag 26 september werd de clip opgenomen.

Zaterdagmiddag verzamelden de mannen van Skotwal en De Lofstem bij de Hervormde Kerk in Broek op Langedijk. Het was een drukte van belang, want veel leden van de Lofstem stonden klaar om aan te sluiten achter de mannen van Skotwal. In het zicht van de videocamera ontstond een spontane optocht. Ook langs de kant keken veel belangstellenden toe. Het was dan ook een prachtig gezicht; bijna zeventig heren in zwart pak door de straten van Langedijk. Een clip is niet zomaar opgenomen, dat moet een paar keer. “Bij dit soort dingen draait het vaak vooral om veel wachten en herhalen”, vertelt Ton Dölle, manager van Skotwal. Gelukkig zat het weer mee. Met het zonnetje erbij werd het een gezellig samenzijn.

De Lofstem

De Lofstem bestaat al bijna negentig jaar. Het koor werd opgericht door een aantal tuinders, die zich na hun dagelijkse werkzaamheden richtten op het zingen van (lof)liederen. Van oudsher ging daarbij veel energie zitten in het onderdrukken van de natuurlijke Westfriese tongval. Dankzij de samenwerking met Skotwal kunnen de mannen van De Lofstem nu eindelijk ook lekker in hun eigen streektaal zingen. De mannen vervielen zaterdag dan ook direct weer in het vertrouwde West-Fries. Na een paar keer lopen over de Dorpsstraat hoorden we: “Benne we nou klaar? Den ken dat pak weer uit.”

Skotwal

Skotwal, bestaand uit de broers Theo en Wigert Dronkert en Theo de Jong, vertaalt Amerikaanse countrysongs in het Westfries. Het driemansduo heeft vorig jaar de liedjes teruggebracht naar Nashville, de bakermat van de countrymuziek. “In Nashville raakten we enorm geďnspireerd”, vertelt Theo Dronkert. “We werden daar bedolven onder heel veel muziek van hoge kwaliteit. Dat gaf ons de stimulans om zelf ook beter te willen worden.”Theo de Jong heeft ook mooie herinneringen aan Nashville: “Eén van de hoogtepunten was een concert van John Prine in the Ryman Auditorium. Die concertzaal in het hartje van Nashville wordt wel ‘the motherchurch of countrymusic’ genoemd. Net als het Amsterdamse Paradiso was het ook van oorsprong een kerk. Achteraf bezien denk ik dat daar het idee is ontstaan om eens samenwerking te zoeken met De Lofstem. Dat koor zong vroeger alleen kerkelijke liederen, maar heeft zich de laatste jaren enorm ontwikkeld in de breedte. We zijn dan ook blij dat het koor zo enthousiast reageerde op onze uitnodiging.”

Uniek

Voor de invulling van de twee avonden in Cool moest er nieuw repertoire komen. Wigert Dronkert zorgde daarbij zoals altijd voor de teksten. “We wilden het graag zoeken in de gospelhoek en daar is meer dan genoeg te vinden, ook als je kijkt naar countrymuziek. Ik wilde wel teksten met enige inhoud maken, maar de religieuze boodschap van de gospels wilde ik graag wat breder trekken. Ik heb wel het idee dat ik daarin geslaagd ben. Ik heb van de Theo’s en de heren van De Lofstem tenminste geen klachten gehoord.”

Skotwal wil met de clip zo veel mogelijk aandacht genereren voor de twee avonden in Cool. “Er zijn voor de mensen echt maar twee kansen om deze unieke samenwerking mee te maken”, benadrukt Theo Dronkert. “Vrijdag 13 november is de eerste keer en zaterdag 14 november de laatste keer ooit. Het zou zonde zijn als mensen achteraf zouden zeggen dat ze het hadden willen meemaken, maar van niets wisten.”

Meer foto’s van het opnemen van de clip zijn te vinden op www.rodi.nl. Hier is ook het eindresultaat van een dag hard werken te zien, de videoclip zelf. Kijk ook eens op www.skotwal.nl.


Vergroot Foto

Het opnemen van de clip was voor muzikanten en toeschouwers een groot feest. (Foto: Rodi Media)

<< Naar Pagina 10 < Vorig Artikel Volgend Artikel > Print Pagina