<< Naar Pagina 7 < Vorig Artikel Volgend Arikel > Print Pagina
Het is altijd gezellig in het Taalcafé
’Onze taalklanten zijn enthousiast over de bijeenkomsten’
ZUID-SCHARWOUDE – Het begon allemaal anderhalf jaar geleden met het Taalcafé. In bibliotheek Langedijk startte Tereza de Vries met het prachtige initiatief om met elkaar de Nederlandse taal te oefenen. ‘’Met toen slechts een vrijwilligster en vier taalklanten, zoals wij onze gasten noemen. Inmiddels zijn het er zo’n vijfentwintig. De gasten komen overal vandaan en zijn stuk voor stuk erg leergierig,’’ aldus Tereza.

Op woensdag- en vrijdagochtend komen de taalklanten van 10.00 tot 11.30 bij elkaar om met elkaar de Nederlandse taal te oefenen. Gezamenlijk of in klein groepjes worden speelse oefeningen gedaan met luisteren, spreken, lezen en schrijven. Tereza: ‘’Iedereen kan binnenlopen. Opgave op voorhand is niet nodig. Elkaar ontmoeten is ook een belangrijke functie van het Taalcafé. Omdat er steeds meer taalklanten komen zijn we op zoek naar meer vrijwilligers.’’

Binnenkort wordt in bibliotheek Langedijk gestart met ‘Leren in de Bibliotheek’. Op de maandagavond van 19.00 tot 20.00 uur. Deelnemers gaan zelf aan de slag met het leren van de Nederlandse (digi-)taal. Er staan acht computers met oefenprogramma’s en oefenmateriaal is aanwezig. De taalvrijwilliger helpt bij individuele vragen. Er kan geoefend worden op het gebied van luisteren, lezen, schrijven, grammatica en digitale vaardigheden.

Voldoening

Taal is een passie bij de vrijwilligers van de bibliotheek. ‘’Onze vrijwilligers moeten maar aan een paar eisen voldoen, stelt Tereza de Vries. ‘’Ze moeten naast inzet, geduld en betrokkenheid, enthousiasme hebben voor mensen en taal. De vrijwilliger krijgt van ons ondersteuning c.q. coaching en van alle taalklanten natuurlijk heel veel dank, voldoening en plezier. De vrijwilligers krijgen voor hun inzet een gratis lidmaatschap van de bibliotheek.’’

Veel nationaliteiten

Van de negen vrijwilligers en 25 taalklanten was tijdens het gesprek een aantal aanwezig. Zoals vrijwilligster Vivian:sinds een jaar elke week enthousiast aanwezig. Verder Elisabeth uit Colombia, pas twee maanden actief in het Taalcafé. Ze woont al elf jaar in Nederland en geniet van de mensen hier om haar heen. Ook Yunita uit Indonesië woont nu dertien maanden in Nederland en kwam voor de liefde. Zij komt twee keer per week, voor de taal en voor de gezelligheid. Onlangs nodigde ze de hele groep van het Taalcafé uit voor een rondleiding bij de melkveehouderij van haar partner John Beers. Youssef komt uit Syrië. Hij woont sinds anderhalf jaar samen met zijn vrouw in Noord-Scharwoude en was blij dat hij bij het Taalcafé terecht kon toen hij hier nog niemand kende. Youssef heeft inmiddels een baan; hij installeert machines, ook buiten onze landsgrenzen. Rosie komt uit China en woont al lang in Nederland. Zij heeft een onderneming gehad in bruidskleding, maar kwam door de crisis in de problemen. Ze is erg positief en komt graag naar de bibliotheek.


Vergroot Foto

De taalklanten zijn blij met het initiatief van Tereza de Vries van de bibliotheek Langedijk om een Taalcafé te starten.

(Foto's: Richard Rood)

<< Naar Pagina 7 < Vorig Artikel Volgend Artikel > Print Pagina