<< Naar Pagina 7 < Vorig Artikel Volgend Arikel > Print Pagina
‘Het gaat een mooi muzikaal jaar worden’
Verrassende concerten in kerkje Eenigenburg
EENIGENBURG - Een eerste bezoek aan het kerkje van Eenigenburg aan de Surmerhuizerweg betekent even zoeken. De kleine gemeenschap telt slechts tachtig brievenbussen. De kerk is gehuisvest aan een doodlopend weggetje, met aan beide kanten rijen bomen. Bij de parkeerplaats, met plek voor vier auto's, bevinden zich aan de linkerkant een paar kleine huisjes. En een museum dat een straat verderop zich bevindt . Rechts doemt, op een terp, het kerkje op dat is gebouwd in 1792. Daarvoor beschikte Eenigenburg over een grotere kerk.

Trudy Tuinstra uit Schagen is een kleine twintig jaar actief als vrijwilliger, waarvan de laatste zeven jaar als beheerder van het kerkje. ''Af en toe vindt in het kerkje een lekendienst plaats en ook wordt de kerk, vooral in de zomermaanden wanneer passanten even behoefte hebben aan een kerkbezoek, gebruikt. "Er is zelfs een mogelijkheid om bij ons een burgerlijk huwelijk te laten sluiten", weet Trudy. De terp waar de kerk op staat is opgeworpen in de veertiende eeuw, toen het land veel overlast had van water. In de kerk hebben we nog veel voorwerpen uit de vorige kerk. Zoals de spreekstoel uit 1698, het koorhek uit 1770 en de kerkklok uit 1535. Ook de grafstenen in de kerk zijn ouder dan de kerk zelf.''

Kerkklok in het water

Over de kerkklok weet Trudy nog een leuke anekdote te vertellen. ''In de oorlog werden uit de gehele omgeving, dus ook uit Eenigenburg, alle klokken uit de kerken geconfisqueerd door de Duitsers die ze in een boot deden om er kanonnen van te gaan maken. Die boot werd tot zinken gebracht op het IJsselmeer, waarschijnlijk sabotage, en de klokken in het water terecht kwamen. Na de oorlog zijn de meeste klokken weer uit het water gehaald, zo ook de onze. Nadat de boot werd geborgen zijn de klokken aan de rechtmatige eigenaren teruggegeven. Het enige wat eraan mankeerde was de klepel. Die hebben we opnieuw laten maken.'' Rondom de klok staat een prachtige tekst. In het kerkje van Eenigenburg, dat hoort bij de Protestants Kerkelijke Gemeente Schagen, is speciaal voor deze kerk een prachtig Scholgensorgel gebouwd, dat nog steeds wordt bespeeld door de vaste organist de 87-jarige organist Ed van Loon.

Concerten

Naast mogelijkheden om het kerkje te huren voor feesten en partijen, tot ongeveer honderd personen, worden al jarenlang verschillende concerten en muzikale optredens gehouden. Trudy Tuinstra: ''Bijna altijd op de zondagmiddag van 15.00 tot 16.00 uur. De concerten worden verzorgd door enthousiaste musici en de toegang, inclusief koffie of thee is gratis. Aan de uitgang houden we wel een collecte, waarvan de opbrengst wordt aangewend voor onderhoud van de kerk." Het eerstvolgende concert staat 31 januari op stapel. Dan komt bariton Nico Sevenhuysen naar Eenigenburg met Ruud van Odenhoven. Samen brengen zij, met zang en piano, die 'Winterreise' van Schubert ten gehore.


Vergroot Foto

Trudy Tuinstra is trots op het kerkje van Eenigenburg.

(Foto: aangeleverd).

<< Naar Pagina 7 < Vorig Artikel Volgend Artikel > Print Pagina