<< Naar Pagina 9 < Vorig Artikel Volgend Arikel > Print Pagina
Communicatie is de sleutel tot succes’
NOORD-SCHARWOUDE – Stephan van der Linden, Petra Schoon, Hassan Ait Bassou en Aschwien Kandhai, het team jongerenwerk Wonen Plus Welzijn (WPW) Langedijk heeft veelvuldig contact met elkaar. ‘’Communicatie is de sleutel tot succes,’’ zegt Aschwien Kandhai, individueel traject begeleider bij het team jongerenwerk.

‘’Vanuit mijn rol ondersteun ik jongeren bij diverse hulpvragen.’’ Naast Kandhai krijgen de jongeren te maken met een bekende sportman uit de regio: Hassan ait Bassou. Meervoudig Nederlands kampioen kickboksen, Europees kampioen, Benelux kampioen en winnaar van de Ben Bril Memorial. Het tweetal werkt met succes al een aantal jaren samen, waarbij Hassan naast het werk als straatcoach ook de jongeren met zorgen begeleid met sportactiviteiten.

Jongerenwerk WPW

Aschwien Kandhai werkt vanaf 1 januari 2014 bij het jongerenwerk WPW, inmiddels als individueel traject begeleider en coŲrdinator. ‘’Als jongerencoach begeleid je individueel de jongeren Langedijk en soms ook uit de buurtgemeenten Alkmaar of Heerhugowaard. Het is een initiatief van de gemeente Langedijk in samenwerking met Wonen Plus Welzijn. Een samenwerkingsverband dat uitstekend werkt, in het bijzonder de korte lijnen met G.Montenegro (beleidsmedewerker jeugd 12+ en sport). Het is niet alleen bedoeld voor jongeren met ‘complexe’ zorgen, maar ook talentontwikkeling, huiswerkbegeleiding en het zoeken van een gepaste opleiding bieden wij ondersteuning in. Of een gesprekspartner nodig hebben. En daar zijn wij voor. De drempel om bij ons te komen is laag. Dat is belangrijk. De ondersteuning is divers. Niet alleen voor een goed gesprek, maar ook voor het zoeken naar een stage adres en/of werkplek, het ondersteunen bij het oplossen van schulden, verslavings- of gezinsproblemen. Belangrijk voor de jongeren is het feit dat wij niemand door verwijzen. Wij verbinden door en houden daardoor de vinger aan de pols. Wij geloven in de samenwerking met onze partners, daar wij niet alle expertise hebben, maar wel als verbindende schakel tussen de jongeren en andere partijen kunnen functioneren. Ons eerste doel is een relatie opbouwen met de jongeren. Op dit moment zijn dat er zestien.’’

Kickboksen

Ruim tweeŽnhalf jaar geleden werd Hassan ait Bassou gevraagd om zich ook aan te sluiten bij het jongerenwerk van WPW. ‘’Ik ben een echte Langedijker en na het beŽindigen van een lange sportcarriŤre vond ik het zinvol om ja te zegen. Ik heb een eigen sportschool, waar ik veel jongeren over de vloer krijg. Als straatcoach is mijn belangrijkste doel het minimaliseren van overlast in het dorp, verbinding te leggen tussen buurtbewoners en de jongeren van het dorp te leren kennen. Ik speel in op de meldingen die binnenkomen bij de gemeente en doe naast dit alles ook preventieve straatrondes. Ik ben het meest op straat te vinden op vrijdag- en zaterdagavond en zondagmiddag.’’ Hassan is uitgegroeid tot een voorbeeld van de jeugd en geeft dan ook (kick)bokslessen aan jongeren die door hem ook een doel voor ogen hebben gekregen.

Klik

Een van de jongeren met zorgen die samenwerkt met het jongerenwerk WPW is Tarik Abdul (16). Zij moeder kwam uit Afghanistan en op het moment dat zij naar Nederland vluchtte was ze zwanger van Tarik. ‘’Ik ben geboren in Nederland en via verschillende opvangcentra kwamen we in Oudorp terecht. Daar ben ik opgegroeid en nu wonen we in Heerhugowaard. Ik zit op het Horizon College in de zogenaamde kansklas. Het leren gaat allemaal goed, maar ik veroorzaakte toch wel de nodige problemen. Ik wil hier niet te veel over zeggen, maar ruim een maand geleden kwam ik in contact met Aschwien. Vanaf het eerste moment klikte het. Ik kwam in het project Rebel-leren. De eerste gesprekken hebben me goed gedaan en daarnaast sport ik heel graag bij Hassan. Ik ben zelf een verwoed kickbokser dus ik ben bij Hassan aan het juiste adres. Het gaat al een stuk beter met me. We zijn wel samen op zoek naar een baantje naast mijn school. Ik hoop in de toekomst een opleiding te volgen tot sociaal maatschappelijk werker. Ik ben erg blij dat ik in contact ben gekomen met Aschwien en Hassan. Door hen heb ik een betere kijk op het leven gekregen. Ik voel me een stuk gelukkiger.’’


Vergroot Foto

Van links naar rechts: Aschwien Kandhai, Hassan Ait Bassou en Tarik Abdul.

(Foto: Vincent de Vries/RM).

<< Naar Pagina 9 < Vorig Artikel Volgend Artikel > Print Pagina