<< Naar Pagina 1 < Vorig Artikel Volgend Arikel > Print Pagina
Fluisterbootjes op zonne-energie
Museum BroekerVeiling wil verduurzamen via crowdfunding
Elektrische varen

BROEK OP LANGEDIJK – Museum BroekerVeiling is volop in beweging. Vooral op het gebied van duurzaamheid wil het museum grote stappen maken. "Komende winter plaatsen wij zonnepanelen op het dak van ons museum", vertelt Ron Karels, directeur van Museum BroekerVeiling. "Met de energie die wij daarmee winnen verlichten wij straks het monument en laden we onze acht fluisterschuitjes op."

Een mooie, duurzame ontwikkeling die het milieu en het Rijk der Duizend Eilanden ten goede komt. Ron: "Via een eerste crowdfundingsactie hebben we 50.000 euro opgehaald waardoor we de zonnepanelen kunnen gaan realiseren. We zijn iedereen die heeft bijgedragen natuurlijk heel dankbaar."

Elektrische varen

De fluisterschuitjes, zeer populair bij de bezoekers van het museum, varen over de Noorderplas en de Achterburggracht. Maar Museum BroekerVeiling, dat jaarlijks ongeveer 50.000 bezoekers trekt, wil nog een stapje verder. Ron: "Het is onze droom om ook onze rondvaartboten om te laten bouwen tot stille elektrische vaartuigen. Bedrijfseconomisch gezien is dat een slechte keuze. De besparing aan brandstof (3.000 euro per jaar) weegt niet op tegen de investering van het inbouwen van de elektrische motor en de bijbehorende accu's (ongeveer 250.000 euro). Toch vinden wij dat er genoeg redenen zijn om er wel voor te gaan."

Stiltegebied

De rondvaartboten varen door het Oosterdelgebied, eigendom van Staatsbosbeheer en beheerd door stichting Veldzorg. Schipper Marius de Haas vertelt er gepassioneerd over: "Het cultuurgebied, ontstaan vanaf het jaar 1000, ligt verscholen tussen Broek op Langedijk en Heerhugowaard, is ongeveer tachtig hectare groot en bestaat uit ruim tweehonderd eilanden. Het is het laatst overgebleven gedeelte van het Rijk der Duizend Eilanden, ooit ruim 15.000 eilanden groot. Wat een prachtig vooruitzicht als er straks elektrische rondvaartboten door het stiltegebied varen zonder het geronk van de dieselmotor. Dan kun je als bezoeker het water horen kabbelen, de vogels horen fluiten en het riet horen ruizen. De droom van iedere natuurliefhebber."

Milieuvriendelijk

Museum BroekerVeiling wil dolgraag via crowdfunding het geld binnenhalen om de rondvaartboten om te bouwen tot milieuvriendelijke elektrische vaartuigen. Ron: "Het is voor iedereen een groot voordeel. Voor de bewoners, voor onze bezoekers en - heel belangrijk - voor het milieu. Het past ook binnen de ambitie van de Millenniumgemeente Langedijk. Wij vinden dat stille en schone rondvaartboten recht doen aan de prachtige flora en fauna in het Oosterdelgebied en daar hebben we alle hulp bij nodig. Daarom hopen wij dat bewoners, ondernemers en gemeenten ons kunnen en willen helpen om dit forse bedrag bij elkaar te krijgen."

Ook een steentje bijdragen? Ga naar www.greenfundholland.nl. Iedere bijdrage, hoe klein ook, is welkom.


Vergroot Foto

Schipper Marius de Haas (l) en Ron Karels, directeur van Museum BroekerVeiling: 'Het is onze droom om ook onze rondvaartboten om te laten bouwen tot stille elektrische vaartuigen.' (foto Vincent de Vries/ Rodi Media)

<< Naar Pagina 1 < Vorig Artikel Volgend Artikel > Print Pagina