<< Naar Pagina 14 < Vorig Artikel Volgend Arikel > Print Pagina
'We helpen iedereen en maken geen onderscheid'
Voedselhulp Langedijk organiseert supermarktactie
LANGEDIJK - De Langedijker Voedselhulp 'Er is Geloof, Hoop en Liefde' organiseert 20 oktober een supermarktactie. "En dat is eerder dan normaal, want meestal staat onze supermarktactie eind van het jaar op het programma, zo rond de feestdagen", zegt voorzitter Linda Strijbis van Voedselhulp Langedijk.

"Dit keer hebben we gekozen voor 20 oktober omdat deze periode in het teken staat van de week van de Voedselbanken. Sinds een klein jaar maken we als pilot deel uit van Voedselbanken Nederland. We bekijken momenteel wat het ons brengt om deel uit te maken van een groter geheel, vooropgesteld dat we onze eigen identiteit blijven behouden. Veel leden van Voedselbanken Nederland houden die dag een supermarktactie. Bovendien vallen in deze week zowel de Wereld Armoede- als de Wereldvoedseldag; twee relevante thema’s voor voedselbanken. Zij zamelen immers voedsel in dat anders verspild zou worden en delen dat uit aan de armsten in de samenleving", legt de voorzitter uit.

Houdbare producten

Er zijn vier supermarkten die meedoen aan de supermarktactie. Dit zijn de Dekamarkt in Sint Pancras, Deen in winkelcentrum Broekerveiling, Vomar in Oudkarspel en Albert Heijn XL in Heerhugowaard. Zaterdag 20 oktober ontvangt het winkelend publiek tussen 09.00 en 16.00 uur bij binnenkomst in de supermarkt een lijstje met houdbaar voedsel. Ze kopen ťťn of meerdere producten van het lijstje, rekenen af en geven de aankoop bij vertrek aan de vrijwilligers van de Voedselbank. "Mensen mogen op deze dag tevens hun Douwe Egberts punten inleveren of hun statiegeldbonnen. Alle beetjes helpen nietwaar?", roepen Linda en Carla in koor. Samen met in totaal 35 vrijwilligers houden zij Voedselhulp Langedijk draaiende.

Behoefte

Sinds haar oprichting in 2010 voorziet Voedselhulp Langedijk in een grote behoefte gezien het aantal keren dat de voedselvoorziening op diverse locaties uit haar jasje groeide. "Vanaf 2014 zijn we gehuisvest in ons huidige pand aan de Broeker Werf, waar we vooralsnog over voldoende ruimte beschikken om aan de wekelijkse vraag te kunnen voldoen", meldt budgetcoach/intaker Carla van Hoorn.

Drempel

Toch is het aantal gebruikers van de Langedijker Voedselhulp sinds jaren niet meer zo laag geweest. Linda Strijbis: "Waarschijnlijk heeft dit te maken met de aantrekkende economie, evenals met de goede samenwerking en verwijzing naar de andere maatschappelijke organisaties (ketenpartners) in de omgeving. Er zijn waarschijnlijk genoeg mensen die in aanmerking komen voor de voedselbank, maar door schaamte of onbekendheid niet komen. Mensen hebben bijvoorbeeld het gevoel dat ze gefaald hebben in het leven, waardoor de drempel naar de Voedselhulp als hoog ervaren kan worden. Veelvoorkomende oorzaken van financiŽle nood - zoals ziekte, werkloosheid of scheiding al dan niet in combinatie met hoge woonlasten - komen echter in diverse lagen van de bevolking voor. "Als mensen eenmaal binnenstappen, ontdekken ze dan ook dat meerdere mensen in hetzelfde schuitje zitten en dat het hun ‘lasten verlicht’. Ze hoeven zich even geen zorgen te maken over voldoende eten in huis. Daarnaast kunnen ze hun zorgen delen met vrijwilligers, de budgetcoach en/of mensen die zij aan de koffietafel ontmoeten en die in een vergelijkbare situatie zitten. Ook mensen met een baan kunnen een beroep doen op ons, omdat gebleken is dat een groeiende groep Nederlanders met een baan te weinig verdient om rond te komen. Sinds het begin van deze eeuw is het aantal zogeheten werkende armen namelijk met 60 procent toegenomen."

Schijf van Vijf

Voedselhulp Langedijk helpt op dit moment rond de zeventig huishoudens aan een voedselpakket. Het streven is om wekelijks zo’n 25 producten uit te delen die voldoen aan de Schijf van Vijf. Carla: "Wij zijn in de luxepositie dat we veel verse producten kunnen aanbieden. Wij ontvangen eten van veel gulle bedrijven in de omgeving. Veel van het voedsel dat wij ontvangen, zou anders vernietigd moeten worden. Dankzij speciale wetgeving van de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit mogen wij, onder strikte voorwaarden, veel producten nog wel uitreiken. Natuurlijk staat de voedselveiligheid hierbij voorop."

Kleding

Op de eerste verdieping van het pand aan de Broeker Werf kunnen cliŽnten van de Voedselbank op de maandagmiddag en vrijdagochtend terecht voor het uitzoeken van kleding. Carla: "Het begon met een tafeltje waarop weleens wat kleding werd gedeponeerd. Van lieverlee werd dat tafeltje steeds voller en daarom hebben we ervoor gekozen boven wat kledingrekken neer te zetten. Aan het einde van het zomer- en winterseizoen bestaat de mogelijkheid om voor mensen van buitenaf kleding te verkrijgen tegen sterk gereduceerde prijzen."

Meer weten over de mogelijkheden bij deze vrijwilligersorganisatie? Zie www.voedselhulplangedijk.nl.


Vergroot Foto

Voorzitter Linda Strijbis (l) en budgetcoach/intaker Carla van Hoorn van Voedselhulp Langedijk. (Foto: JB/RM)

<< Naar Pagina 14 < Vorig Artikel Volgend Artikel > Print Pagina