<< Naar Pagina 1 < Vorig Artikel Volgend Arikel > Print Pagina
'We willen onze streekdracht zo goed mogelijk behouden'
Oude ambachten in klederdracht tijdens Warme Winterdagen
BROEK OP LANGEDIJK - Het vieren van negen eeuwen Langedijk in 1980 was zes weken lang één groot feest. "De hele bevolking liep tijdens die periode in kledij uit grootmoeders tijd. En als afsluiting werd een zuurkoolmaaltijd geserveerd waarbij ook iedereen aanschoof in veelal zelfgemaakte kleding uit vroeger tijden." Penningmeester en bestuurslid Ria Bouma van de Vereniging tot Behoud van het Westfries Kostuum (VBWK) glundert nog bij de herinnering.

Ria: "Naar aanleiding van de feestelijkheden rondom het Langedijker jubileum is onze Vereniging tot Behoud van het Westfries Kostuumopgericht. We vonden het zonde als al die kleding zoek zou raken." Medebestuurslid Lucia Oud-van Velzen (tevens behept met de public relations van de vereniging) beaamt de woorden van Ria volmondig. "Via Langedijk Waterrijk leerde ik Ria kennen. Mijn man Nico en ik bezitten een historisch motorvrachtschip dat te boek staat als een varend monument. Met dit schip namen we deel aan de Koningsvaart ter gelegenheid van de kroning van Willem-Alexander. Natuurlijk in Westfriese klederdracht." Ria vult aan:" In totaal waren we op het IJ met vijf vrachtschepen en negen akkerschuiten vertegenwoordigd. We voeren in konvooi naar Amsterdam waar we drie dagen over deden. Het was gewoon geweldig", zegt de penningmeester van de VBWK die rond de 100 leden telt.

Grauwe erwten

Lucia:" Wij kunnen met onze vereniging, die bestaat uit een groep enthousiaste mensen, te allen tijde terecht in het Museum BroekerVeiling waar wij onze domicilie hebben. En dat is geweldig, want we slaan niet alleen onze kleding daar op, ook organiseren we gezamenlijk de nodige activiteiten. Denk aan kledingshows voor groepen, het evenement 'scoor de eerste aardappel', kindermiddagen in kostuums en twee keer per jaar 'Doen als toen culinair'. Dat luisteren we op door verschillende handwerken in klederdracht uit te voeren als spinnen, weven en kantklossen. Daarbij serveren we dan Oudhollandse gerechten zoals wentelteefjes, broeder met stroop, zuurkoolsoep, groentesoep, griesmeelpap met bessensaus en grauwe erwten met spek."

Warme Winterdagen

Na de kerst staat er in Museum de BroekerVeiling een betrekkelijk nieuw evenement op stapel onder de noemer Warme Winterdagen. Ria: "Vorig jaar werd dit voor de eerste keer georganiseerd. Het is een leuke activiteit tijdens de kerstvakantie en wordt gehouden op 27, 28, 29, 30 december 2018 en 2, 3, 4, 5, 6 januari 2019. Er is dan van alles te doen voor groot en klein. Om iets te noemen, er kunnen broodjes worden gebakken boven een kampvuur, er is een visrokerij en een smid. Ook zijn er alle dagen van 11.30 tot 16.00 uur leden van de onze vereniging in klederdracht aanwezig. Sommigen laten 'oude' ambachten zien. Met een beetje geluk is er ook iemand die wol spint, kant klost of naait op een ouderwetse hand- of trapnaaimachine. En dagelijks worden tussen 13.30 en 15.30 uur haak- en breilessen gegeven. Voor Voedselhulp Langedijk gaan we sjaals en mutsen breien, waarmee we meteen het goede doel steunen. Wij kijken er nu al naar uit en roepen zoveel mogelijk mensen om gezellig te komen 'buurten' in Museum de BroekerVeiling!"

Lid of donateur worden? Kijk voor meer informatie en de activiteiten van de VBWK op www.westfrieskostuum.nl


Vergroot Foto

Een aantal leden van de VBWK die borgstaat voor kledingshows, waarin kledij wordt getoond die vroeger voor diverse gelegenheden werd gedragen. (Foto: aangeleverd)

<< Naar Pagina 1 < Vorig Artikel Volgend Artikel > Print Pagina