<< Naar Pagina 9 < Vorig Artikel Volgend Arikel > Print Pagina
In de schaduw van Jan Smit: Brown Leg
10 jaar?

VOLENDAM - De muziekscene in Volendam bruist als nooit tevoren. Op de gewijde grond van de palingsound ontwikkelen bands en solo-artiesten zich tot het neusje van de Nederlandse muziekwereld. Maar er is ook een andere muziekstroom in Volendam, die weinig of niets met palingsound te maken heeft. Ons Streekblad neemt in de rubriek ‘In de schaduw van Jan Smit’ deze nieuwe musici onder de loep. Deze week: Brown Leg.

“De naam van de band is Brown Leg”, vertelt zanger Saul Jonk. “Toen we net begonnen hadden we nog geen naam en aangezien we niet de studio uitkwamen was dit ook niet nodig. Toch kwam al snel het eerste optreden om de hoek kijken en dus moesten we ‘even snel’ een naam verzinnen. Onze keuze viel op een letterlijke vertaling van de Volendammer legende: Bruin Bien. Het woord ‘Bien’ staat in het Volendamse dialect in feite voor het Nederlandse woord ‘been’. Bruin Bien zou buiten Volendam dan ook Bruin Been heten. Dat gegeven vertaald in het Engels maakt: ‘Brown Leg’. De rest is, zoals ze dat zo mooi zeggen, geschiedenis.

De huidige bezetting van de band is als volgt: Erwin Blondeau, lead gitaar; Jos Tol, rhythm gitaar; Ralf Neels, bas; Martijn Tol, drums en percussie en Saul Jonk, leadzang. De bezetting is al vanaf de oprichting hetzelfde gebleven met als enige uitzondering de bassist(en). We zijn ooit begonnen met Mitchel Steur op de bas. Hij werd al snel vervangen door Ronald de Boer. Ronald is opgevolgd door onze goede vriend Patrick Ursem. Pat is in wederzijds overleg en na een paar jaar trouwe dienst aan de kant gestapt voor onze huidige, en dus alweer vierde bassist, Ralf Neels.”

10 jaar?

“Hoe vreemd het ook mag klinken hebben we eigenlijk geen flauw idee hoe lang we al bestaan. Onderling komen we er in ieder geval niet uit. Martijn denkt van 9 jaar terwijl Erwin en Saul het idee hebben dat het al 10 jaar is. Het zal zo rond de 9 10 jaar liggen in ieder geval. Maar speciaal voor jullie hebben we besloten om in onze officile statistieken 18 oktober 1998 als oprichtingsdatum aan te houden. Dat betekent dat we 18 oktober 10 jaar bestaan. Laat dat dit jaar nou op een zaterdag vallen? Tijd voor een feestje dus!”

Powercore

“We spelen een volledig nieuwe muziekstroom die ook door niemand anders word gespeeld. Feitelijk praten we over rockmuziek met een moeilijk herkenbare doch kenmerkende eigen inbreng wat we omgedoopt hebben tot het nieuwe genre ‘powercore’. Stevige rockmuziek afgewisseld met melodieuze riffs en veel stops (de kreten ‘come on’ en ‘baby’ zijn ook zéér kenmerkend voor dit genre). We schrijven onze eigen muziek eigenlijk pas sinds de komst van Ralf. Daarvoor was het hoogtepunt het eigen nummer ‘Made In Heaven’ wat de op de herdenkingsdienst voor de Nieuwjaarsbrand hebben gepeeld..

Met uitzondering van Saul ligt een groot deel van de roots van alle afzonderlijke bandleden in het ‘Death Metal’ genre. Denk aan Slayer, Sepeltura en Pantera. Afzonderlijk zijn er weliswaar verschillende smaken maar we zitten wel op één lijn wat betreft de muziek die we nu zelf maken. In ons geval worden we benvloed door bands als Pearl Jam, Guns ‘n’ Roses, Powderfinger, Led Zeppelin, The Cult enz. Uiteraard wel weer voorzien van een hele hoop eigen inbreng. Elke band heeft toch een aparte eigen identiteit.

Daarnaast is dit absoluut het genre wat we zelf willen spelen en we zouden dan ook géén concessies doen om meer succes te halen door volledig om te slaan. Als we bijvoorbeeld naar een meer funky stijl moeten gaan om beter in de markt te liggen dan zou dat absoluut het overwegen waard zijn. Ik bedoel, elke muzikant zou graag zijn of haar brood verdienen met muziek. Maar omschakelen naar de huidige Piratencultuur? We krijgen nog liever stokslagen dan een persiflage op een ‘piratenband’ te worden. Met alle respect, maar wij horen niet in een tent samen met Thomas Berge of Corry Konings. Wij horen in een tent op Lowlands met springende mensen die vol modder, piercings en tatoeages zitten. Dt is rock ‘n’ roll!”

Palingsound

“Wat is Palingsound? Die hele term slaat eigenlijk nergens op. Tegenwoordig is het een verzamelnaam voor alle muziek die uit Volendam komt. Palingsound is voor mij The Cats en niets anders. Stel dat wij volgende week een album zouden lanceren, dan zie ik de recensie al staan: ‘Brown Leg: de nieuwe Palingsound?’. Zo gaat dat gewoon. Dus ik distantieer me volledig van die simpele terminologie. Ik was van de week nog paling aan het stoven en dat hoor je dan lekker borrelen in het pannetje. Dat is pas échte Palingsound”.

Opnames en optredens

“We zijn momenteel bezig aan diverse eigen nummers en gaan binnenkort in ieder geval ongeveer vier liedjes semiprofessioneel opnemen. De eerste nummers zullen dan ook op onze website (www.brownleg.com) te zijn beluisteren.

Onze gitarist Erwin heeft afgelopen kerst zijn rug gebroken waarbij hij bijna verlamd is geraakt. Erwin oefent wel weer mee en heeft aangegeven zichzelf nu fit genoeg te voelen om weer aan naar een optreden toe kunnen werken. We hopen vr de bouwvak onze rentree te maken in het Volendammer uitgaanscircuit, dus houdt de media en onze website in de gaten!”


Vergroot Foto

Brown Leg (Foto: Jayne Ackermans/RM)

<< Naar Pagina 9 < Vorig Artikel Volgend Artikel > Print Pagina