<< Naar Pagina 8 < Vorig Artikel Volgend Arikel > Print Pagina
‘Het heeft mijn leven verrijkt’
KLM-piloot zet zich in voor Wings of Support
ENKHUIZEN - De stichting Wings of Support probeert kinderen te helpen aan onderdak, medische zorg en onderwijs in landen waar de KLM en Martinair naartoe vliegen. Hiermee wil de stichting de levenskwaliteit van kinderen verbeteren in hun eigen woonomgeving. KLM-piloot Lex de Vries uit Enkhuizen is projectcoŲrdinator bij Wings of Support. Door zijn werk komt hij regelmatig op plaatsen in de wereld waar zijn hulp meer dan welkom is. “Ik kan ook twee dagen op het strand gaan liggen, maar op deze manier creŽer ik een leuke mix van een interessante baan en vrijwilligerswerk.”

Na de KLM Luchtvaartschool in Eelde te hebben doorlopen, kon Lex in 1996 aan de slag als piloot bij de KLM. Met het moderne vliegtuig Boeing 777 maakt hij intercontinentale vluchten en komt daardoor onder meer regelmatig op de Filippijnen. Tijdens zijn werk hoorde Lex over Wings of Support. Deze stichting werd in 1998 opgericht en is een particulier initiatief van vliegend personeel van de KLM. Het sprak Lex eigenlijk direct aan. “Door het bezoeken van projecten kan ik mijn tijd en kennis inzetten voor mensen die het minder goed hebben dan ik. Bijkomend voordeel is dat het bezoeken van projecten geen geld kost; het verblijf en de reis zijn immers betaald door de baas. Daarom heeft de stichting Wings of Support een zeer lage kostenstructuur waardoor elke gedoneerde euro bijna geheel ten goede komt aan de projecten. Dit is een uniek concept.”

Vuilnisbelt

Inmiddels is Lex projectcoŲrdinator van Wings of Support. Vooral op de Filippijnen lopen diverse kleinschalige projecten waar hij nauw bij betrokken is, zoals de vuilnisbelt Smokey Mountain in Manilla. Hier wonen en werken duizenden mensen in grote armoede. Zij verzamelen vuilnis dat aan het einde van de dag opgekocht wordt door handelaren. Dit is hun inkomen; net genoeg om van te leven. Ook de behuizing is zeer schamel: krotten of een zeil. Hoewel school gratis is op de Filippijnen hebben de ouders geen geld om de schoolbenodigdheden te betalen. De stichting Young Focus uit Almere heeft een Student Sponsorship Program ontwikkeld waarmee deze kinderen de kans krijgen om een opleiding te volgen en hiermee een beter bestaan op te bouwen. Omdat het bijna onmogelijk is om thuis huiswerk te maken en te leren, heeft Young Focus een Student Center opgezet waar de kinderen persoonlijk begeleid worden, waardoor hun kans van slagen voor school en later op het verkrijgen van een baan sterk vergroot zijn. Wings of Support heeft dit initiatief inmiddels met diverse projecten ondersteund. Lex: “Het leuke is dat uit de contacten van Wings of Support met de plaatselijke bevolking hele mooie dingen kunnen voortvloeien. Zo lopen twee kinderen van Smokey Mountain op dit moment stage bij de KLM.”

Kindertehuis

Naast het project op de Smokey Mountain bezoekt Lex ook regelmatig het kindertehuis Bahay Auroa, dat zich op twee uur rijden van Manilla bevindt. Het wordt gerund door de Nederlander Herke Smidstra, zijn echtgenote Arlene Smidstra-Santiago en medewerkers. Bahay Aurora biedt plaats aan 25 kinderen, die om diverse redenen niet thuis kunnen wonen. In het kindertehuis krijgen zij iedere dag eten en schone kleding. Ze hebben een eigen bed en gaan bovendien naar school. Door de huismoeders worden de kinderen liefdevol verzorgd. “Daarnaast worden elk weekend diverse activiteiten georganiseerd. Op dit moment is het kindertehuis aan uitbreiding toe, zodat het meer kinderen kan opvangen. Er is nu een voorstel in ontwikkeling zodat Wings of Support deze uitbreiding mogelijk kan maken. Ook willen we ervoor zorgen dat het kindertehuis een manager krijgt die fondsen gaat werven. Op die manier kan het kindertehuis zelf de financiering regelen en is het niet langer afhankelijk van organisaties als Wings of Support.”

Indrukwekkend

Onlangs bezocht Lex deze twee projecten op de Filippijnen samen met zijn dochter Anne (12). “Ik had haar er natuurlijk al veel over verteld, maar het is toch anders als je het met eigen ogen ziet. Anne vond het allemaal erg indrukwekkend en heeft een mooie tijd gehad. Ze heeft veel met de kinderen gespeeld en liedjes ingestudeerd. Ze vonden het geweldig. Daarnaast hebben we ook heerlijk gezwommen bij de watervallen. De kinderen waren er echt even lekker uit. Dat gebeurt namelijk niet zo vaak. Zelf kan ik de projecten op de Filippijnen zo’n vijftien keer per jaar bezoeken. Dat vind ik erg prettig. Ik zie resultaat en het geld wordt echt goed besteed. Elders in de wereld heb ik ook projecten lopen, maar AziŽ is mijn favoriete bestemming. Ik denk dat dat door de mensen komt. Ze zijn lief en heel gastvrij. Ik ben blij dat ik dit werk kan doen. Het heeft mijn leven verrijkt.”

Meer informatie over de stichting is te vinden op www.wingsofsupport.org. Op deze site zijn alle projecten te vinden. Wie een gift wil overmaken of donateur wil worden van Wings of Support, kan ook op de site terecht. Kijk ook op www.streetchildrenphilippines.eu en www.youngfocus.org.


Vergroot Foto

Lex en zijn dochter Anne tussen de kinderen van kindertehuis Bahay Auroa op de Filippijnen. (Foto: aangeleverd)


Vergroot Foto

Lex in Manilla bij de vuilnisbelt Smokey Mountain. De mensen verzamelen hier vuilnis dat aan het einde van de dag opgekocht wordt door handelaren. (Foto: aangeleverd)

<< Naar Pagina 8 < Vorig Artikel Volgend Artikel > Print Pagina