<< Naar Pagina 1 < Vorig Artikel Volgend Arikel > Print Pagina
Slotfestijn XL biedt spektakel op het slot
EGMOND AAN DEN HOEF - De fundamenten van het Slot op den Hoef staan de komende dagen volledig in het teken van de middeleeuwen en de vooravond van de Tachtigjarige Oorlog. Fanfareorkest Eensgezindheid uit Egmond-Binnen trapt donderdagavond 12 juli om 19.30 uur af met een openluchtconcert. Een dag later worden op dezelfde plek tentenkampen opgebouwd voor een weekend vól ridderspektakel: Het Slotfestijn XL.

Dit jaar vinden allerlei activiteiten plaats rond de herdenking van de 450 jaar geleden onthoofde graven Egmont en Horne. Daarbij mag het Slotfestijn natuurlijk niet ontbreken. Stichting Historisch Egmond organiseert dit feest nu al voor de zevende keer en wilde voor deze editie eens flink uitpakken. Maar liefst een heel weekend lang zal er doorlopend van alles te beleven zijn op en rond de slotfundamenten in Egmond aan den Hoef. Aangezien de dood van Lamoraal van Egmont (1568) indirect aanleiding zou zijn voor het uitbreken van een lange strijd tegen de Spanjaarden, ligt de focus van het Slotfestijn dit jaar op deze periode.

Zo worden diverse kampementen uit de Tachtigjarige Oorlog opgebouwd. Daar kunnen bezoekers doorlopend uitleg krijgen over het leven in die tijd. Hoe werd er geslapen, hoe werd er gekookt en wat at men dan? Ook brengt deze periode een ander type wapens met zich mee, die dan ook tijdens het Slotfestijn worden getoond: Pieken, musketten en kanonnen worden meegebracht en op verschillende plekken wordt uitgelegd hoe ze werken. Op vaste tijden worden piekexercities gehouden en kunnen ook kinderen deelnemen. Toch worden ook de ridders van weleer niet vergeten. Op allebei dagen vindt drie keer een heus riddertoernooi plaats. Daarbij kletteren de zwaarden, de harnassen zullen hard nodig zijn!

Op het pleintje voor Huys Egmont wordt door Café ’t Slot een gezellig terras ingericht, met uitzicht op de kampementen. Hier omheen is een kleine historische markt met oude ambachten en diverse kinderspelletjes. Binnen in het bezoekerscentrum is natuurlijk ook van alles te zien, zoals de expositie van Jos Hof over het huis Egmont en de fototentoonstelling van Ab Baart over de Heeren van Egmont en het Vechtvolk. Nieuw dit jaar is ook de Archeologiekist: Kinderen mogen zelf graven in het zand en proberen scherven te verzamelen, die ze vervolgens met een kwastje moeten schoonmaken. Daarna mogen ze de scherven weer aan elkaar lijmen! Verder kunnen kinderen samen met een ouder de leuke speurtocht van Tommy en Anouk rond de slotfundamenten doen. Deze speurtochten zijn voor € 1,50 te koop in het bezoekerscentrum.

Het openluchtconcert van Eensgezindheid is donderdag 12 juli en begint om 19.30 uur. Het Slotfestijn XL is zaterdag 14 en zondag 15 juli, van 10.00 tot 17.00 uur. Op beide dagen worden de Slotweg tussen de Schoolstraat en de Weg naar de Oude Veert afgesloten voor verkeer. Alle evenementen zijn gratis toegankelijk.


Vergroot Foto

Het Slot op den Hoef heeft tussen 1200 en 1600 vele bewoners gehad. Tijdens het Slotfestijn XL zijn ze te zien. (Foto: Frits van Eck)

<< Naar Pagina 1 < Vorig Artikel Volgend Artikel > Print Pagina