<< Naar Pagina 1 < Vorig Artikel Volgend Arikel > Print Pagina
Vogelasiel de Paddestoel gaat op in de Helders Vallei
Stichting De Helderse Vallei breidt takkenpakket per 2019 uit met wildopvang
DEN HELDER - De wildopvang in Den Helder gaat gewaarborgd worden door Stichting De Helderse Vallei. Daartoe tekenden vertegenwoordigers van Vogelasiel de Paddestoel, gemeente Den Helder en Stichting De Helderse Vallei maandag 8 januari een intentieverklaring op het stadhuis van Den Helder. Gezamenlijk streven de partijen er naar om begin 2019 de opvang van wilde dieren te laten verhuizen naar de Helderse Vallei.

Met de intentieverklaring moet er een einde komen aan de groeiende onzekerheid over het voortbestaan van Vogelopvang De Paddestoel. Deze bleek in de afgelopen jaren financieel moeilijk staande te houden en dus werd er gezocht naar een oplossing van het probleem, waarbij behoud van wildopvang voor de Noordkop behouden blijft. Naast vogels worden er in Vogelopvang De Paddestoel ook egels opgevangen. Het is de bedoeling dat Stichting De Helderse Vallei deze taak in haar takenpakket opneemt per 2019.

Meerwaarde

Hoe de wildopvang in de toekomst gerealiseerd gaat worden is voorlopig nog de vraag. De partijen zijn het er echter over eens dat Stichting De Helders Vallei daar het beste op is toegerust en de wildopvang ook een meerwaarde heeft voor het groene recreatieknooppunt. Wethouder Odd Wagner van gemeente Den Helder: "Wildopvang heeft een extra meerwaarde richting het publiek toe van de Helderse Vallei. Zowel voor het vogelasiel als de Helderse Vallei is dit een win-win-situatie. De komende periode blijven wij met elkaar in gesprek om een visie te ontwikkelen voor het gebied, want er is nog een hoop te doen." Met de verhuizing van de wildopvang naar de Helderse Vallei wordt er als het aan wethouder Wagner ligt gelijk een slag gemaakt met het vergroten van de zichtbaarheid van het natuureducatiecentrum. "Onlangs kreeg ik bezoek van de gedeputeerde van de provincie Noord-Holland die aangenaam verrast was over de Helderse Vallei, die momenteel toch wat verstopt ligt."

IdeeŽn

Volgens Katelijne van Spronsen van Stichting De Helderse Vallei zijn er ideeŽn te over voor de toekomstige wildopvang binnen de Helderse Vallei. "Alle taken van Vogelasiel De Paddestoel worden overgedragen naar Stichting De Helderse Vallei. Nu moeten we gaan uitzoeken of er een aanbouw aan de bestaande bouw komt of dat er nieuwbouw gepleegd gaat worden." Als er nieuwbouw gepleegd gaat worden bij de Helders Vallei, dan biedt dat de mogelijkheid dat het huidige asiel gesloopt wordt en de vrij gekomen ruimte terug gegeven wordt aan de Donkere Duinen. In de komende periode gaan alle partijen verder met het uitwerken van de toekomstige wildopvang in de Helderse Vallei.


Vergroot Foto

Ilse Kootkar namens Vogelasiel de Paddestoel, wethouder Odd Wagner en Katelijne van Spronsen van Stichting De Helderse Vallei ondertekenen de intentieverklaring die de toekomst van de wildopvang in Den Helder veilig moet stellen. (Foto: Vincent de Vries / RM)

<< Naar Pagina 1 < Vorig Artikel Volgend Artikel > Print Pagina