<< Naar Pagina 1 < Vorig Artikel Volgend Arikel > Print Pagina
Brouwerij eert Hollandia met MILK
Vol en moutig Purmerends bier met diepe espressosmaken
Zes miljoen liter melk

PURMEREND - De presentatie van MILK is een regelrecht eerbetoon van de Purmerendse Berging Brouwerij aan melk, de Tweede Wereldoorlog en bier. Maar wat hebben deze drie met elkaar gemeen? Nick van der Meer, een van de eigenaren van de brouwerij, legt het graag uit.

“Purmerend kent een rijke melkgeschiedenis. In 1890 werd aan de Jaagweg langs het Noord-Hollands Kanaal de Arcadia Melkfabriek opgericht. Deze bood aan ongeveer 120 mensen werk. Helaas kende Arcadia geen lang bestaan en werd het in 1893 voor 50.000 gulden verkocht. Drie jaar later kwam het via een veiling in handen van Hollandia. De fabriek domineerde tot 1970 de aanblik van de stad met zijn grote schoorteen en de uitstoot van rookdampen die tot in de wijde omtrek zichtbaar waren”, aldus Van der Meer.

Zes miljoen liter melk

Hollandia verwerkte in 1898 ongeveer zes miljoen liter melk en heeft daarmee een grote bijdrage geleverd aan de industrialisatie van Purmerend. Voor vele boeren uit de regio Waterland en Groot-Amsterdam was de fabriek langs het kanaal het afzetpunt voor hun melk. Daarmee was Hollandia een van de grootste werkgevers uit de regio.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog kwam de fabriek in handen van de Duitse bezetting. Het liep tegen de winter en de Duitsers hadden honderd balen suiker voor eigen gebruik opgeslagen in de melkfabriek. Daadkrachtige lokale leden van het verzet en de binnenlandse strijdkrachten wisten met behulp van de portier bijna 10.000 kilo suiker van de Duitsers te ontvreemden. Het gevolg was dat er wraak werd genomen. Er worden drie mannen uit de gevangenis aan de Weteringschans in Amsterdam gehaald, die vastzaten wegens verzetsdaden. Ze werden staand tegen de gevel van de fabriek gefusilleerd. Hun lichamen werden volgens de verhalen overgebracht naar het ziekenhuis. Ze zijn nooit teruggevonden.

Balletstudio

Na de Tweede Wereldoorlog zette Hollandia zijn activiteiten voort en werd het in 1958 volledige dochter van het Zwitserse Nestlé. Na vele jaren onderdak te hebben geboden aan jazzballetstudio Louise en vervolgens een tijdje leeg te hebben gestaan, kreeg Berging Brouwerij in januari vorig jaar groen licht van de gemeente om zich te vestigen in het historische en markante pand aan de Jaagweg. Nu, na een jaar productie, brengt Berging met de lancering van MILK heel bewust een ode aan deze plek en de (melk)geschiedenis van Purmerend.

MILK is een milkstout van 5% alcohol. ‘Het is een vol en moutig bier met diepe espressosmaken en zoet gemaakt met lactose oftewel melksuiker. De verwachtingen zijn hooggespannen. In 2016 wonnen we al de derde prijs voor het beste bockbier van Nederland. En we zijn in oktober jongstleden als beste getest van de bockbieren uit Zaanstreek en Waterland”, meldt Niek van der Meer, die eveneens apetrots is op de samenwerking met DEEN supermarkten. “Die is van groot belang voor onze bekendheid in de regio. We leveren nu bijna landelijk”.


Vergroot Foto

Waar vroeger miljoenen liters melk werden geproduceerd staan nu biertanks om het Purmerendse MILK te maken.

<< Naar Pagina 1 < Vorig Artikel Volgend Artikel > Print Pagina